A Denuvo már bizonyította, hogy meg tudja nehezíteni a kalózkodni vágyók életét, most pedig a leakerek életére törhet a biztonsági program.

2024.03.19. – Az internet világában minden a kattintásokról szól. Ha valaki lehetőséget lát arra, hogy kapjon pár száz új követőt, egy 6 éves fejlesztési ciklust is képes sutba vágni. A leakerek azok a személyek, akik figyelemért idő előtt szivárogtatnak ki hivatalos, bizalmas információkat, vagy éppen tartalmakat. Sajnos a videojáték-ipar sem mentes tőlük, sőt talán az Apex Legends bejelentése óta nem is kaptunk igazán nagy meglepetést egyetlen fejlesztőtől sem, mert minden idő előtt kitudódott. Az Apex volt az a cím, ami úgy tudta kikerülni a leakereket, hogy a játék bejelentésekor a Respawn csak annyit mondott: „holnaptól tölthető a játék”. Ma már minden újdonság, amint bekerül egy játék kliensébe, szinte azonnal kitudódik, a meglepetés érzése szinte teljesen kihalt a játékokból. A Twitteren egy halom fiók szakosodott leakekre, főleg az állandóan frissülő, live service játékok esetén, mint a LoL, a CoD, vagy éppen a Fortnite. Ám most úgy tűnik, hogy a Denuvo felveszi a kesztyűt!

Új fejlesztés, új időszámítás

Aki nem ismerné, a Denuvo egy hamisításgátló technológia, amit az osztrák Denuvo Software Solutions GmbH fejlesztett. S míg vannak, akik nem szeretik, ha egy játék Denuvoval van ellátva, mert bizonyos források szerint leterhelik a gépet, a fejlesztők előszeretettel alkalmazzák, mert nehéz feltörni. Most viszont úgy fest, hogy a kalózok után az információtolvajok életét is igyekszik megnehezíteni a Denuvo.

denuvo

Létrehoztak ugyanis egy úgynevezett TraceMark technológiát, ami abban segít, hogy lekövethetők legyenek a leakek. Ez egy új „vízjel-technológia”, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy egyedi és akár láthatatlan azonosítókat adjanak hozzá bizonyos játékfájlokhoz. A könnyen azonosítható fájlok révén az új technológia várhatóan segíteni fogja a fejlesztőket abban, hogy felfedezzék, ki szivárogtatta ki a belsős információkat, vagy játékfájlokat. Ez pedig jó eséllyel ahhoz vezethet, hogy a szivárogtatni vágyó dolgozók inkább visszafogják magukat és nem osztanak meg titkos fájlokat és információkat a külvilággal.

Persze a Denuvo új technológiája nem fogja tudni teljes mértékben visszaszorítani a leakeket. Elvégre nem csupán rosszakaró belsős emberek szivárgotatnak, ott vannak a hackerek, akik például zsarolóprogramokkal jutnak hozzá kényes információkhoz. Nos, ezeket a helyzeteket a TraceMark nem fogja tudni orvosolni…

Ezt olvastad már?

Atomgagyi potato PC-n is max beállításokon tolhatjuk a GoG-os játékokat

×