Kontinensméretű üzemzavar: tucatnyi országban feküdt meg az internet. Mélytengeri kábelek sérülhettek meg és esélyes, hogy nem baleset volt.

Gábor János

2024.03.17. – Nyugat- és Közép-Afrikában történt, az egész földrészre hatással volt, és az egész világ számára óriási figyelmeztetést küld az internet teljes leállása. A The Guardian cikke szerint több tenger alatti kábel üzemeltetői is egyszerre számoltak be meghibásodásról, aminek okait napok óta nem sikerül megnyugtatóan tisztázni. Az, ahogy a szolgáltatások következetesen és sorban letérdeltek, szándékosságot sejtet, és ez így több, mint ijesztő.

Az ősi kontinens tenger alatti kábeleit üzemeltető Seacom megerősítette, hogy a nyugat-afrikai kábelrendszerének szolgáltatásai mondták fel a szolgálatot, így a vállalat, amilyen gyorsan csak tudta, a Google Equiano nevű vezetékére irányította át az ügyfeleinek adatforgalmát. A legrosszabb tehát nem történt meg, mivel némi zavar után volt olyan eszköz, ami felváltotta a kieső kábelt, de az eset ettől még óriási felkiáltó jel a világnak és benne nekünk, európaiaknak is, hiszen a nálunk elérhető szolgáltatások ugyanúgy erősen támaszkodnak. a mélytengeri vezetékekre. Csak ennyire vagy bekötve errefelé:

Európai mélytengeri kábelek, 2023. május (kép: Wikipedia)

Nagy a baj

Ami pedig Afrikát illeti, ott megtörtént az, ami a modern világ egyik legrosszabb rémálma: a nem vagy csak nagyon lassan, nehezen és drágán javítható mélytengeri kábelek hibája miatt tömegesen térdeltek le az internetszolgáltatók, például Gambiában, Guineában, Libériában, Elefántcsontparton, Ghánában, Beninben, Namíbiában, Lesothoban és Nigerben – sorolja az X-en a Cloudflare Radar internet infrastruktúrával foglalkozó vállalat.

A március közepén tapasztalt zavarok ugyanakkor nem balesetre, vagy például mélytengeri természetes folyamatokra (pl. földrengésre) utalnak. „Valami nagyobb dolog történhet a háttérben” – jelentette ki az internet leállását világszerte vizsgáló NetBlocks csoport kutatási igazgatója. Isik Mater szerint az afrikai megszakadás a világon tapasztalt „legsúlyosabbak közé tartozik”. A tudós közölte: az adatátviteli méréseik azt mutatják, hogy a nemzetközi adatforgalom jelentős zavarokat szenvedett el, „valószínűleg a tenger alatti hálózati kábelek nyomvonalain, vagy azok közelében”.

A fentebb soroltakkal együtt legalább tucatnyi országot érintett a kiesés, és félő volt, hogy a legsúlyosabban érintett államokban, köztük Elefántcsontparton az alapvető közszolgáltatások is megszakadnak. Afrikában ráadásul az internetforgalom nagyobb hányada zajlik mobileszközökön, mint bármely más földrészen, így sok vállalkozás működése kritikus mértékben rá van utalva a stabil adatforgalomra.

Akár támadás is lehetett

„Úgy tűnik, a zavarok időzítésében van egy minta, amely Afrika északi részétől dél felé hat” – szúrta ki a Cloudflare Radar. Ez a megállapítás egybe cseng a dél-afrikai Vodacom távközlési szolgáltató jelzésével. Még ott is tapasztaltak komoly hibákat, és a vállalat ugyancsak a tenger alatti kábelek üzemzavarát okolta a csatlakozási problémákért. Ezt Mater egyfajta dominóhatásnak érzi, aminek kiváltó oka szerinte fizikai vágás ejtése is lehetett az érintett kábeleken. Ilyenkor a hálózatok pánikszerűen igyekeznek megkerülni a károkat és átterelnek, ami további országok rendelkezésre álló kapacitását csökkenti. Ha szándékosság van a háttérben (amit egyelőre senki sem bizonyított), akkor is, de természeti következmény esetén szintén óriási figyelmeztető jel az, hogy egész kontinenseken söpörhet végig az internet leállása, csupán néhány nap leforgása alatt.

Itt alaposan megvizsgáltuk, mi történne, ha tényleg elszállna az internet:

Mi történne, ha hirtelen ÖRÖKRE elszállna az internet?

×