Az elmúlt években több szinten is fejlődtek a notebookok. A gamer laptop régóta nem 4 kilós már, de az egy napos akkumulátoridő sem ritka.

2024.03.14. – Ahogy az asztali gépek, úgy bizony a laptopok is folyamatosan fejlődnek. Egyre gyorsabb, egyre könnyebb, egyre többet bíró masinák gurulnak le a gyártósorokról. Az egykor 3-4 kilós gamer laptopok már akár 2 kiló alatt is megoldják a feladatot, az ultrabookok pedig akár egy teljes napot is bírnak feltöltés nélkül. Éppen ezért nem is meglepő, hogy ismét egyre többen fordulnak a hordozható masinák felé. Természetesen továbbra is vannak hátulütői a mobil kivitelnek, ám egyre jobban mosódnak el a határok. Rengeteg tényező van azonban, amire még mindig érdemes odafigyelni vásárlás esetén. Ezeket gyűjtötte pontokba minap a PCWorld csapata.

Erre az öt dologra mindenképp figyelj, ha laptopot vennél!

Csak az SSD!

laptop, notebook, laptopok

2024-re az már nem kérdés, hogy ELSŐDLEGES háttértárnak egyértelműen SSD-t kell választanunk a régi HDD helyett. A nyers sebességek is sokkal jobbak, de a válaszidő és a mozgó alkatrészek hiánya is hatalmas pluszpont az SSD-k számára. A rendszer és a játékok betöltési idői pedig ezeknek köszönhetően fényéveket javulnak. Laptopok esetében pedig nagy eséllyel csak egy meghajtóval érdemes kalkulálni, így bizony mindenképp az SSD-re kell törekedni, abból pedig a legnagyobb méretre, amit a pénztárca megenged. A mai napig találkozhatunk még HDD-vel vagy hibrid megoldással felszerelt laptopokkal, főleg az alsóbb kategóriákban, ezeket érdemes elkerülni, hiszen a felhasználói élményt jelentősen csökkentik.

Újabb CPU = rengeteg előny

Az AMD és az Intel hordozható gépekbe szánt egységei is rengeteg fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időszakban. Jóval több mag bújik meg a kupak alatt, miközben az energiahatékonyság is rengeteg javult. Sok esetben már hibrid megoldást alkalmaznak a fejlesztők, azaz a rendszerfeladatokat „gyengébb”, de alig fogyasztó magok látják el. Az erős, de sokat fogyasztó magok csak akkor csatlakoznak be, ha játékra vagy komolyabb alkalmazás futtatására kerül sor.

Éppen ezért érdemes legalább 5000 szériás AMD vagy 12. generációs Intel felé nézelődni, bár az AMD csak mostanában kezdi kiaknázni a kisebb magjaik erejét. Nem csak a játékok és az alkalmazások, de az akkumulátoridő is meghálálja majd, ha modern processzorok mellett tesszük le a voksot. Apple esetében pedig érdemes elkerülni az Inteles jószágokat, egyértelműen a cég saját fejlesztésű, M chipjei felé érdemes elmozdulni.

USB-C

laptop, notebook, laptopok

Manapság is megtalálhatjuk még a régi, klasszikus portokat a legtöbb laptopon. Ezek közé tartozik az USB-A, HDMI, 3.5mm-es Jack vagy épp az Ethernet. Van azonban egy olyan univerzális port, melyet szintén érdemes kikötésként kezelni. Ez pedig nem más, mint az USB-C. Az esetek nagy részében több feladatkörre is befogható ez a port. Legyen szó adattovábbításról, külső képernyő csatlakoztatásáról vagy épp egy USB-C hubról, akár az összes többi portot kiválthatjuk egyetlen USB-C csatlakozóval. Ennek köszönhetően nem csak egyszerűbb lehet az élet, de több kábel és csatlakozó helyett elegendő csak USB-C kábelt magunkkal cipelni.

A laptopok kijelzője

laptop, notebook, laptopok

Szintén egy kihagyhatatlan tényező, ha laptop vásárlás kerül terítékre, hiszen akár egész nap is ezt kell nézned. Több jellemzőt is érdemes idevenni. A legfontosabb a panel típusa, de a felbontás, a képfrissítés és fényerő sem lényegtelen. Még kicsi, 13 inch képátlójú laptopok esetében is érdemes legalább 1080p felbontást belőni, hogy biztosan ne legyen pixeles a kép. Feljebb haladva pedig ezt érdemes arányosítani, 15-17 inch esetében az 1440p körüli felbontások mutatnak már jól.

A képfrissítés általában gamer laptopok esetében mérvadó, hiszen ott mindig jól jöhet a 144 Hz-es képfrissítés, egy irodai gépnél a 60, 90 Hz sem hátráltat. Panel típusokból olcsóbb modellek esetében az IPS-t érdemes keresni, feljebb pedig már az OLED és MiniLED is remek opció lehet. A TN paneleket érdemes messziről elkerülni, azok már egy letűnt kor termékei. Találkozhatunk még „IPS” hatású, de TN panelekkel is több gyártónál. Ezek valóban jobbak lehetnek, mint átlagos, sima „TN” társaik, ám az igazi IPS panelektől elmaradnak. Ezeket is érdemes mellőzni. Fényerőt illetően a 300 nit feletti modellek már jól teljesítenek, ám, ha kültéren is akarod használni a laptopot, akkor 500 alá nem érdemes adni.

Az akkumulátor(idő)

laptop, notebook, laptopok

Egy hordozható gépnél nem mehetünk el az akkumulátoridő mellett sem. Gamer laptop esetében kijelenthető, hogy szerényebb akkumulátoridővel kell beérni játszadozás közben, hiszen a mobil processzorok és videokártyák fogyasztanak rendesen. Játékon kívül azonban ezek a masinák is sokáig bírhatják, köszönhetően az AMD, Intel és Apple fejlesztéseinek. Manapság érdemes becélozni azokat a gépeket, melyek 8 órás készenlétet ígérnek, de az Apple portfóliójában a 18 óra sem ritka. Nem érdemes a gyártó számaira hagyatkozni, egy-egy részletes külsős teszt vagy épp YouTube videó sokkal valósabb képet adhat arról, hogy mit is bír valójában az adott laptop. 

Ez az öt legfontosabb dolog tehát, amire ügyelni kell laptop vásárlásánál. A fentieken kívül még rengeteg specifikációval találkozhatunk, legyen szó a kijelző méretéről az extrákról. Ám ezek mind-mind olyan eshetőségek, melyek egyénenként eltérhetnek. Ide tartozhat a kettő-az-egyben kialakítás, az érintőkijelző, az ujjlenyomatolvasó vagy akár a külső videokártya támogatása. Ezeket azonban az egyén szükségletei, munkakörnyezete határozza meg, míg a fenti öt szempontot MINDENKINEK érdemes átgondolnia.

Ezt láttad már?

Ezért kár elvárni a konzoloktól 60 FPS-t – legalábbis egyelőre

×