Egyáltalán nem tartott sokáig a Nintendo tisztítótüze, a Yuzu elkaszálása után nem sokkal megérkezett a Suyu, a legújabb Switch emulátor.

2024.03.14. – Amikor előkerül az örökzöld téma, hogy PC-t, vagy konzolt vegyen az ember, előbbi kategória rajongói mindig azzal érvelnek, hogy az asztali gépek lényegében mindent tudnak. Ha elég erős vasat rakunk össze, akkor minden PC címet pörgethetünk rajtuk, valamint konzol exkluzív játékokat is, ha megtaláljuk a megfelelő emulátort. A szépséghibája ennek a narratívának az, hogy az emulátorok nem hivatalos programok, ráadásul a legtöbb esetben kalózkodás mezsgyéjén jutnak ROM-okhoz – például Switch játékokhoz – az emberek. Olyan helyzetből van a legkevesebb, hogy valaki rendelkezik az adott játékkal és így „jogosan” használja a letöltött játékot a PC-jén is. A Nintendo is azoknak az óriáscégeknek a csoportját erősíti, ami kifejezetten nem szereti, ha szórakoznak a termékeivel. Ott vannak példának okáért a rajongói Pokémon játékok, amiket úgy üldöz a japán vállalat és a The Pokémon Company, mintha nem lenne holnap. S legutóbb már az emulálókkal is felvették a kesztyűt.

Visszatért sírjából a „Yuzu”

A világ legkedveltebb és legstabilabb Nintendo Switch emulátora a Yuzu volt. Hogy miért múltidőben beszélek róla? Nos, a Nintendo jogi úton ment neki az emulátor készítőinek, akiknek így nem volt más választásuk, hirtelen le kellett, hogy lőjék a projektet. A Yuzuval az volt a gond, hogy egy igen komoly támadási felületet hagytak a a fejlesztők, ezt a rést a pajzson pedig kíméletlenül kihasználta a japán vállalat. A Nintendo szerint a Yuzu fejlesztői anyagi hasznot húztak az ő szellemi termékeikből, valamint aktívan hozzájárultak a kalózkodáshoz. A projektet ugyanis felajánlásokkal lehetett támogatni, ez pedig bizonyos értelemben bevételnek számít. Aztán ott volt a játékspecifikus titkosítási kódok generálásának lehetősége, ami pedig a kalózkodás egyik alappillére. Nem csoda hát, hogy a Yuzu fejlesztői bedobták a törülközőt.

nintendo

Ám a világ nem maradt hosszú ideig Switch emulátor nélkül, a Yuzu ugyanis egy nyílt forráskódú rendszer volt, így gondolt egyet egy újabb csapat, s a meglévő információkkal felvértezve létrehozták a program utódját. A GitLab felületén elérhetővé tett Suyu ugyanarra a C++ nyelven írt kódra épül, mint a peres úton kinyírt elődje, a készítők pedig aktívan karbantartott windowsos, linuxos és androidos buildeket ígérnek hozzá. Az emulátornak saját weboldala is van. – írja a GameStar.

A Suyu csapata azt ígéri, hogy „okosabbak” lesznek, mint a Yuzu fejlesztői, így nem fogadnak el pénzt a munkájukért, ahogy a játékspecifikus titkosítási kódok generálását sem tették lehetővé az új emulátor esetében. Ettől még természetesen szürke zónáról van szó, ám most a Nintendonak kicsit keményebben kell majd feszülnie, hogy találjon valami fogódzkodót a projekten.

Ezt olvastad már?

13 újabb remek játékot kapnak a PS Plus Extra és Premium-tagok márciusban

×