Tudósok kitaláltak egy módszert arra, hogy hardverfrissítés nélkül is minden számítógép kétszer nagyobb teljesítményre legyen képes.

2024.03.13. – Ugye, milyen bosszantó, hogy a technika fejlődése folyamatosan halad, mi pedig egyszerűen nem tudunk vele lépést tartani? Egy rakás pénzből építesz egy király gaming PC-t, amin elvileg minden remekül elfut, de eltelik néhány hónap és máris megjelennek az új, jobb, erősebb hardverek. A játékok igyekeznek kihasználni a nagyobb teljesítményt, így sajnos előbb-utóbb nekünk is új processzor, új videokártya kell. És ez így megy a végtelenségig. Most azonban kutatók kitaláltak valamit, ami segít növelni a teljesítményt anélkül, hogy frissíteni kéne a gépet.

Hogy mi?!

Egy új tanulmány szerint minden modern PC teljesítményét meg lehet duplázni hardverfrissítés nélkül. A Kaliforniai Egyetem egyik kutatócsoportja azt állítja, hogy egy olyan úttörő PC-technológiára bukkantak, ami akár kétszeres teljesítményt adhat az összes létező PC-nek.

A kutatócsoport nemrég egy beszámolóban részletezte az új „egyidejű és heterogén többszálú végrehajtás”, vagyis az úgynevezett SHMT rendszert. De hogyan is működik? A mai modern számítógépek jelenleg több processzorból, például CPU-ból, GPU-ból és TPU-ból állnak. Mivel a számítógép különböző részei különböző feladatokat hajtanak végre, az egyes processzorok között mozgó adatok között szűk keresztmetszetek és késleltetések vannak.

Az SHMT azonban megoldhatja ezt a problémát, mivel a technológia lehetővé teszi, hogy egyetlen feladatot egyszerre több folyamat végezzen el. Ez nemcsak az egy processzorra jutó terhelést csökkenti, de a feladat hatékonyságát is felgyorsítja, és kevesebb energiába kerül a feladat futtatása. A tanulmány szerint a csapat a tesztek során rájött, hogy az SHMT bevezetése akár 1,95-szörös feldolgozási sebességnövekedést is eredményezhet, miközben az energiafelhasználás közel 51%-kal csökken. Ugye, hogy milyen jól hangzik. Ez azt is jelentheti, hogy nagyjából minden folyamat, amit a számítógép végez (köztük a játékok is), sokkal simábban és gyorsabban futnának.

Nem eszik olyan forrón

Bár a rendszer nagyon jól hangzik, az SHMT bevezetése némi kihívással is szembenéz, mielőtt minden számítógépen bevezethetik. A csapat szerint az eszközöknek át kell esniük egy minőségbiztosítási teszten, ami kimutatja, hogy a processzorokban található-e bármilyen inkompatibilis architektúra. Szóval, mikor láthatjuk ezt a PC-s áttörést a saját gépünkön? Egyelőre még nem tudni, további tesztelésre van szükség. Ami késik, nem múlik!

Ezt láttad?

A pucér John Cena egy a sorban – a 8 legmeghökkentőbb Oscar pillanat

×