Manapság már az alsó szegmensben is egyre jobb egereket találhat az ember. Már a saját készítésű egér sem elképzelhetetlen.

2024.03.13. – Az elmúlt időszakban egyre olcsóbbak lettek a használható gamer egerek. Míg korábban a 20 ezer forintos árcédula alá nem volt érdemes benézni, addig manapság már 10 ezer forint környékén is kiváló példányokat lehet találni. Az érzékelők is folyamatosan fejlődtek az évek során, egyre elérhetőbb áron kapnak tökéletes szenzorokat a játékosok. Az abszolút alsó kategóriát leszámítva a periféria pontosságával biztosan nem lesznek gondok, ám még rengeteg dolgot el kell dönteni a vásárlás előtt.

A forma, a súly és a kapcsolat típusa szentháromság határozza meg egy egér tulajdonságait mostanság. A kedvelt forma egyénenként eltér, nem véletlen, hogy rengeteg kialakítású és formájú egér található a piacon. A súly szintén szubjektív, sokan nem kedvelik a 2024-ben divatos, könnyű egereket. A kapcsolat terén pedig azt kell meghatározni, hogy maradunk-e a vezetékes egereknél vagy inkább már a vezeték nélküli rágcsálókat favorizáljuk. Sokan próbálkoztak saját egerek megalkotásával, ám az alkatrészek megvásárlása csak a kezdő lépés, a szoftveres környezet, a firmware megírása a nehezebb feladat. A napokban azonban egy YouTube felhasználó megalkotta az első, nyílt forrású egeret, melyet bárki összerakhat otthoni körülmények között is.

Íme a világ első, teljesen nyílt forrású egere

Az egér lelkét egy Arduino Pro Micro mikrokontroller adja, a pontosságért egy Pixart 3389-es szenzor felel, melyet egyébként korábbi top egerekben is megtalálhatunk. Sőt, sok esetben erre épültek a nagyobb gyártók (Razer, Logitech, SteelSeries stb.) „saját” megoldásai is. Szintén fontos szerepet tölt be a PEC12R-4220F-S0024 forgókódoló, mely a görgetési funkcióért felel. A kattintásokhoz nem a szokványos egérkapcsolókat hívta segítségül a tartalomgyártó, hanem low-profile billentyűkapcsolókat vetett be.

Az egér alkatrészeinek listája

Az egér alkatrészeinek listája

Ahogy az lenni szokott, GitHubra fel is került a részletes dokumentáció. Az alkatrészek felsorolása és belinkelése mellett a szoftveres és firmware oldalt is teljes egészében a közösség rendelkezésére bocsájtotta BenMakesEverything. Természetesen az „egér” 3D/CAD és a NYÁK/PCB fájljait is feltöltötte, így gyakorlatilag bárki megépítheti az egeret otthoni körülmények között is. Mindig öröm látni az ilyen projekteket, hiszen sem tudni, hogy milyen alkotásokra ösztönöz másokat.

Forrás: PCFórum

Ezt láttad már?

Idióta vagy zseniális? – Sufnituning level over 9999, avagy hobbibarkácsok gamer székei

 

×