Igazából többen mondták az AI generált videóra, hogy valódi, mint a tényleg valódi, emberek által készített felvételekre. Ijesztőek a teszteredmények.

Gábor János

2024.03.11. – A HarrisX új, kizárólag a Variety Intelligence Platform (VIP+) számára rendelkezésre bocsátott adatai szerint az amerikai fogyasztók nehezen tudják megkülönböztetni az emberek által rögzített videókat az OpenAI Sora nevű AI-jának szövegből generált videóitól. A magazin összefoglalója alapján az az ijesztő helyzet állt elő, hogy az ember által kivitelezett, művészi kisfilmeket inkább tartották „hamisnak”, mint a mesterséges intelligencia által készített felvételeket.

Forrás: OpenAI – Sora

A hetekkel a vitatott szoftver bemutatása után végzett felmérés során az amerikai felnőttek többsége nyolc videóból öt esetében tévesen tippelt arra, hogy a mesterséges intelligencia vagy egy ember készítette-e. A tesztfelvételek fele érkezett a Sora bemutatóvideói közül, és bár mindegyik nagyon realisztikusnak tűnik – beleértve a kaliforniai Big Sur régióról vagy az aranyláz idején játszódó, nagyszabású történelmi film fizikai kulisszáit meghazudtoló „drónfelvételt” – száz százalékban hamisítványok, amelyek jórészt megtévesztették a szűz szemeket.

Erről 44 százalék hitte azt, hogy emberek munkája:

Erről még kevesebben tudták megmondani, hogy AI-val készült – 60 százalék azt mondta, tuti, hogy emberek forgatták (pedig nagyon nem):

 

Itt vannak az arányok – a piros mező azt jelöli, mennyien mondták az egyes felvételekről, hogy AI készítette, míg zölddel azt mutatják, mekkora arányban hitták emberi munkának:

Forrás: Variety

Talán nem meglepő, hogy a HarrisX felméréséből az is kiderült, hogy a válaszadók nagy többsége úgy véli, az amerikai kormánynak olyan szabályozást kellene hoznia, ami előírja, hogy a mesterséges intelligenciával létrehozott tartalmakat korrekten meg kell jelölni, ahogy azt a fotók esetében törvény nélkül is meg fogja tenni, például a Meta és a Google – a Facebookon, azt Instagramon és a YouTube-on. A teszt résztvevői ugyanilyen határozottan állították, hogy minden tartalomformátumra – videókra, képekre, szövegekre, zenére, feliratokra és hangokra – kiterjedő szabályozásra lenne szükség.

Amikor bemutatták az AI által generált videókat, és tájékoztatták a válaszadókat arról, hogy a Sora készítette őket, megkérdezték, hogy érzik magukat. A reakciók között a pozitív és a negatív válaszok keveredtek, a kíváncsiságtól (28%), a bizonytalanságtól (27%) és a nyitottságtól (25%) a szorongásig (18%), az inspiráltság érzetéig (18%) és a félelemig (2%).

Még szebb az, amikor tök valódi képeket hisz a világ kamunak:

9 IGAZI fotó, amiről az egész világ azt hitte, hogy kamu

×