A Youtube új szabálya miatt hamarosan mindig tudni fogjuk, hogy olyan videót látunk, amit mesterséges intelligencia generált.

2023.11.16. – Mivel az utóbbi időben nagyon elszaporodtak a mesterséges intelligencia által generált tartalmak, a Youtube régóta gondolkozik azon, hogy hogyan szabályozza azt. Néha ugyanis olyan ügyes AI tartalom születik, amit sokan valóságnak hisznek, pedig valójában nem az. A probléma kezelése valóban fontos, a Youtube pedig most kitalált egyfajta megoldást. A manipulált tartalmak tisztázása érdekében olyan lépést tesznek, ami megállítja az olyan tartalmak terjedését, ami károsíthatja a nézőket.

A YouTube nemrég egy blogbejegyzésben tette közzé friss szabályzatát, ami ezentúl megköveteli az alkotóktól, hogy feltöltés előtt bizonyos címkével lássák el tartalmakat. Ezeket a címkéket minden olyan manipulált tartalomra rá kell tenni, ami valósághű, beleértve a mesterséges intelligencia eszközeinek használatát is. A változtatás célja, hogy megvédjék a nézőket attól, hogy megtévesszék őket az AI rendszerekkel manipulált tartalmak, ugyanakkor segít elkülöníteni ezeket a videókat a „normál” tartalmaktól.

Youtube AI megjelölés

A YouTube pontosította, hogy az új szabály különösen fontos lesz az olyan érzékeny témák esetében, mint például a politika, háborús események, közegészségügyi válságok stb. A tervek szerint a rendszer valamikor a jövő év elején kerül bevezetésre. Minden egyes videó feltöltésekor jelölni kell a manipulált tartalmakat, azokat is, melyekben AI által generált tartalom van. Így próbálják elérni, hogy kevesebb legyen a félrevezető tartalom a platformon.

„Tájékoztatni fogjuk a nézőket, hogy a tartalom egy részét megváltoztatták vagy mesterségesen állították elő. Az érzékeny témákról szóló bizonyos típusú tartalmak esetében pedig egy feltűnőbb címkét fogunk elhelyezni a videólejátszón” – írta a Youtube.

Ami még jobb hír, hogy a címke nem minden esetben ment meg egy manipulatív tartalmat. Lesznek olyan esetek, amikor a címke önmagában nem elegendő, és túl károsnak ítélik meg a nézők számára. Ilyen esetekben – függetlenül attól, hogy fel van-e címkézve – eltávolíthatják a platformról az adott videót. Például egy AI által generált, valósághű erőszakot bemutató videót akkor is eltávolíthatnak, ha a célja a figyelemfelhívás, illusztrálás, gyűlöletkeltés.

Ezt láttad már?

Nézd, míg tudod! – 72 film és 1 sorozat kerül le a Netflixről napokon belül

×