Hazánkban is az egyik legimádottabb anime a Dragon Ball, legális úton mégsem lehet nézni. Szerencsére van megoldás, és még sárkánygömböket sem kell összegyűjteni hozzá.


Bódi Dániel

2024.03.08. – A minap érkezett a szomorú gyászhír, miszerint a Dragon Ball manga és animesorozat alkotója, Akira Toriyama 68 éves korában elhunyt. A mester életművéről megpróbáltunk mi is megemlékezni a lehető legteljesebb módon, ez azonban a legendás, sokak gyerekkorát bearanyozó és különösen meghatározó életműve fényében aligha lehet elégséges.

Mivel Toriyama a szenvedélyének: az alkotásnak élt, a Dragon Ball újranézésnél tiszteletreméltóbb módon talán nem tudnánk tőle búcsúzni.

 

A gond csupán az, hogy Magyarországon erre nincs legális mód. Pláne, ha magyar szinkronnal, a két éve sajnálatos módon szintén eltávozott legendás Lippai László Son Gokujával szeretnénk adózni Toriyama emléke előtt. Valamiért idehaza csak nagyon kevés animét érhetünk el a streaming szolgáltatásokkal, szinkronosan még kevésbé, DVD-t pedig a legtöbb esetben alig találni. Szerencsére viszont nincs lehetetlen, rögtön három opciónk is akad:

Az Indavideo, az Animek.hu a Dragon Ball Videótár

Előbbi sokak számára talán a legkézenfekvőbb az Indavideo, de ezt javaslom a legkevésbé: csak keresés alapján lehet Dragon Ballt nézni, ami elég macerás. Az Animek.hu már eggyel jobb lehet, ott viszont sok a hiányzó epizód – főleg az eredeti, Goku gyerekkorát felölelő sorozatból. A Dragon Ball Videótár kétség kívül a legalaposabb téka, egyetlen hátránya, hogy a másik kettő oldallal szemben nem garantált az okostévés működés.

A DBV-n szinte minden, ami Dragon Ball az megtalálható, méghozzá hiánytalanul szinkronosan és eredeti japán hanggal magyar felirattal egyaránt, méghozzá kiemelkedő minőségben. Az epizódok indítása előtt kiválaszthatjuk, hogy hogyan szeretnénk nézni, amihez pedig nincs magyar hang, ott automatikusan a felirat fog megjelenni. A legeslegjobb: hogy a Dragon Ball-sorozatok évadait sagánként el is választották, így azonnal arra a történetre-történetekre ugorhatunk, amit újra felidéznénk. Ha viszont a magyarul sosem vetített filmeket is megnéznénk, azt is megtehetjük – de ebben az esetben nyilvánvaló okokból csak felirattal.

Bár volna más mód, bárcsak a Crunchyroll hivatalos úton-módon is hozzáférhető volna magyar specifikus tartalmakkal, bárcsak az HBO, a Netflix, a Disney, vagy a SkyShowtime betöltené ezt az űrt, ezt a tátongó piaci rést. Így viszont sajnos az „okosba” megoldás jut.

Ezt is olvasd el:

KAMEHAMEHAAAA! – 17 Dragon Ball érdekesség, amit a legtöbben nem tudnak

×