Nehezen értelmezhető hadjárat indult a PS exkluzív PC-re költözése miatt: a Ghost of Tsushima májusban érkezik a Steamre – viharok között.

Gábor János

2024.03.08. – Kisebb mozgalom szerveződik PlayStation játékosokból, akik úgy tűnik, behisztiztek a Ghost of Tsushima érkező PC portja miatt. A méltán elismert és sikeres PS exkluzív május 16-án debütál Steamen, 60 euróért (közel 24 ezer forintért). A PC játékosok a rendezői változatot kapják és az elővásárlással új játék + hátasló + Iki Island bővítmény jár, illetve utazóruházat, páncélszínek és a Steam exkluzív ajánlataként íjászmester öltözék, talizmán is beszerezhető. Ugyancsak a PC verzió előnye

  • a választható képkockasebesség és több, a hardverek széles körére szabott megjelenítési opció (amivel optimalizálható a hordozható PC-s eszközöktől a csúcskategóriás PC-kig),
  • az Ultrawide (21:9), a Super Ultrawide (32:9) és a 48:9 arányú három monitoros képarány támogatás,
  • a növelhető teljesítmény olyan felskálázó és képkocka-generáló technológiákkal, mint az NVIDIA DLSS 3, az AMD FSR 3 vagy az Intel XeSS (sőt, a NVIDIA Reflex és a képminőséget javító NVIDIA DLAA technológia szintén támogatott),
  • és például a japán szinkron, ami még hitelesebb élményt ad a japán hangokhoz vagy a valós időben megjelenített filmbetétekhez.

Mire föl cirkuszolnak a PS játékosok?

Nehezen érthető, hogy a PC verzióhoz elérhető extra lehetőségek és tartalmak, vagy gyermeteg irigység miatt, de a kommentszekciókban megjelentek PS gamerek, akik kiverték a hisztit. Az indulatok főleg a Sony stúdióit first-party játékok PC-s portolásában segítő Nixxes Software felé irányulnak.

A PS gamerek a PC-s játékosokra panaszkodnak, azzal vádolva őket, hogy az ő szüntelen könyörgéseik miatt a Sony egyre több first-party játékot portolna (ami valamiért fáj nekik). Mások magát a japán kiadót kritizálják, míg egy konkrét felhasználó kifejezte, hogy elárulva érzi magát, ezért ellenkampányt indít, és megpróbálja lebeszélni a PC-s játékosokat a Ghost of Tsushimáról. Az akciótól azt reméli, hogy a Sony majd megbánja a döntését. Kérdés, hogy ez őt miért töltené el elégedettséggel… Más frusztrált PlayStation-rajongók a Ghost of Tsushima hírét bejelentő hivatalos PlayStation blogon is cirkuszolnak, igaz, vannak köztük szerencsére olyanok is, akik inkább kulturáltan megköszönik a Nixxesnek, hogy PC-s játékosoknak is elérhetővé teszi a kedvenc játékukat. Mások ezzel egyidőben azt vágják a Nixxess fejéhez, hogy a PlayStation legrosszabb stúdiója, és bárcsak ezt zárnák be a PlayStation London Studios helyett.

Hiszti ide vagy oda, jönnek még PC portok

A Ghost of Tsushima csak egy a Sony first-party játékai közül, amelyek PC-re érkeznek. A játékot egy kiszivárgott, tervezett PC portokat felsoroló listában említették, és valóban elérhetővé válik a Steamen. Ha a többi cím is ugyanígy hitelesnek bizonyul, akkor a PC gamerek hamarosan olyan további portokat kapnak, mint a Demon’s Souls vagy épp’ a Gran Turismo 7.

A Sony mindenesetre biztosan elkötelezte magát amellett, hogy több PC-s játékot ad ki, amelyek akár az első napon megjelennek a PS mellett PC-re. Így volt ez az Arrowhead Game Studios Helldivers 2-jével is, ami eredetileg a Sony Interactive Entertainment kiadványa. A vállalat aligha bánta meg a döntését: a Helldivers 2 eladási számai egy hónappal a megjelenés még mindig folyamatosan nőnek, tovább erősítve a Sony kiadói stratégiáját, és visszaigazolva a játékosok igényét a multiplatformos elérhetőségre.

Meg persze az online multiplayerre:

Zabáljuk az online játékkal a sávszélességet! Készen áll erre az internet?

×