A Bitcoin nem csak visszatalált a csúcsra, de az árfolyama meg is döntötte a történelmi csúcsnak számító 2021 novemberi rekordját.


Bódi Dániel

2024.03.06. – A 2022-es drámai mélyrepülés láttán a hithű kriptohívőkön kívül aligha tudta bárki is elképzelni, hogy a Bitcoin újra felérhet a korábbi csúcsára, most azonban, 2024. márciusának ötödik napján a piacvezető kriptovaluta nemcsak utolérte a több mint két évvel korábbi árfolyamát, de új rekordot is felállított. Bár néhány nappal ezelőtt már voltak erre utaló jelek, amikor a 63.000 dolláros érménkénti árat is meghaladta, most azonban a 2021 novemberi 68.790 dolláros csúcsot is képes volt megdönteni.

A Bitcoin árfolyama – rövid időre ugyan, de – elérte a 69.200 dolláros álomhatárt – soha korábban nem ért ennyit a digitális aranynak is nevezett digitális pénz.

Bár az árfolyam ezt követően hamar visszazuhant a 62.000-es szintre, március 6-án újra erősödni látszik, és már a 67.000 dollárt kezdte újra ostromolni, és nem különösen látszik lassulni. Könnyen lehet, hogy hamarosan újabb rekordot állíthat fel. Mindeközben a Bitcoin az Ethereumot felhúzza, amely az elmúlt egy hónapban 69%-ot javult, és bár messze van még a 4721 dolláros rekordjától, a jelenlegi 3880 dolláros ára a második legmagasabb a létezése óta.

Ugyanakkor ildomos körültekintőnek lenni, hiszen ahogyan a kriptovaluták 2022-es beesése, úgy a mostani árfolyam-emelkedés mögött is mélyebb okok húzódnak. A jelenlegi növekedés egyrészt a bitcoin – áprilisra várt – felezéséhez való közeledés is aggregál, ami után a bányászok hálózat üzemeltetésért járó jutalma 50%-kal lesz kevesebb, tehát a továbbiakban a blokkok után eddig 6,25 bitcoint kaptak, ami 3,125 BTC-re csökken. Ezt általában egy árfolyam-emelkedés is megelőzi.

Mindezt még tovább tetézte az amerikai tőzsdefelügyelet januári döntése, amellyel konkrétan mint szabályozott kereskedési termékként legitimálták nem csak a bitcoint, hanem cakkumpakk a kriptovaluták piacát. Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet 11 bitcoin ETF elindításával minden korábbinál egyszerűbbé tette a kriptovaluták vásárlását, a nagyobb befektetők, valamint az alapkezelők legnagyobb örömére. A Reuters szerint ugyanis az amerikai jegybank idén kamatcsökkentések sorozatát hajtja végre, csökkentette a kötvények elérhető hozamát, ezért a befektetők más, kockázatosabb eszközök után kezdtek nézni, mint a bitcoin, így számukra pont kapóra jött a 11 bitcoin ETF. Ezen okokból a kereskedés is megélénkült, ami rekordra lőtte a BTC-t.

Sőt, néhány kriptoszakértő 100-150.000 dollárt is jósolt év végéig a bitcoinnak, most azonban már a 250.000-es érménkénti értéket sem tartják kizártnak. Fontos azonban tisztában lenni azzal a ténnyel is, hogy hasonló optimizmussal jósolgattak 2021-ben is, mikor úgyszintén 150.000 körül várták a legnagyobb kriptovalutát. Ezt azonban nemhogy elmaradt, de több éves szintre csökkent az értéke – pusztán az előre nem látható piaci és gazdasági állapotokra reagálva, melyeket most sem láthat előre senki. Ezért érdemes óvatosan vásárolni, hiszen bár jó esély van rá, de közel sem garantált a bitcoin-árfolyam még nagyobb kilövellése.

via – Gizmondo, The New York Times

Ezt is olvasd el:

Mennyi ideig maradnak meg az adatok a pendrive-on? – Évekig is jó?

×