Az Intel 12. generációja remek újításokkal érkezett, ám a 13. és 14. generáció nem tartogatott nagy meglepetéseket. A következő széria ismét nagyot szólhat.

2024.03.06. – Az Intel 2023 végén és 2024 elején dobta piacra a jelenlegi, 14. generációs egységeit. Első körben az erős, tuningolható változatok érkeztek. 2024 januárjában aztán megérkeztek a szerényebb specifikációjú, ám de olcsóbb modellek. Az Intel Raptor Lake Refresh néven illeti ezt a szériát, nem is véletlenül. Gyakorlatilag a 13. generációs (Raptor Lake) egységek órajeleit emelték fel gyárilag, majd adták ki 14XXX számozással. Egyedül a 13700K -> 14700K között olvasható le értelmezhető ugrás, a frissebb modell ugyanis négy extra „E” maggal rendelkezik.

Jó hír volt a 12. és 13. generációs lapokkal rendelkező felhasználóknak, hogy az LGA 1700 foglalatba érkeztek ezek az processzorok, így nem volt szükség cserére. Ez azonban előre vetítette azt is, hogy technológiai ugrásra már tényleg nem érdemes készülni. Remek kérdés lehetett tehát, hogy az Intel mivel készül a 15. generációra. A foglalat számozását már nem fedi homály, régóta lehet tudni, hogy az LGA1851 nevet viseli magán, mely a pinek számára utal. A processzorok pedig az Arrow Lake elnevezést használják majd. Néhány CPU hűtő gyártó már fel is készült ennek támogatására. Hamar kiderült azonban, hogy technológiai fronton is hatalmas ugrásra lehet számítani.

Ezt tartogathatja az Intel 15. generációja

Ahogy azt sejteni lehetett, Kínában már javában terjednek a hírek. Ez mindig is így volt, az ország jól értesült szivárogtatói jutnak hozzá mindig legelőször a friss információkhoz. Ezeket többnyire a bilibili közösségi oldalon publikálják. Természetesen a hivatalos bejelentésig ezeket mindig pletyka szinten érdemes kerülni, ám az utóbbi 2-3 évben nem igazán hibáztak a leakerek. Nézzük is a legfontosabb tudnivalókat:

  • 15. generációs Core elnevezés helyett Core Ultra Series 2 nevet viselheti majd magán
  • A Hyper-Threading is eltűnhet, erre már korábban is voltak jelek
  • A mobil Arrow Lake egységekben található, ultrahatékony, de kifejezetten gyenge „LP-E” magok sem érkeznek meg asztali gépekbe, a 12. generációnál bevezetett korábbi P+E rendszer marad
  • Dedikált NPU egységekre lehet számítani a processzorokban, azaz AI feladatokra is befoghatóak lesznek majd
  • 4 Xe grafikai magot tartalmaznak majd az egységek
  • Kizárólag DDR5 támogatásra érdemes számítani, a DDR4 kora lejárt

Jelenleg tehát erre érdemes készülni az Intel rajongóknak. Nagy eséllyel az elkövetkezendő hónapokban az Intel is leránthatja a leplet az újdonságokról, ám addig érdemes szivárgás szintjén kezelni ezeket az információkat.

Forrás: TechSpot

Ezt láttad már?

Újonc is érkezett: íme az ultimate videokártya ranglista 2024 márciusában

×