Komoly fejfájást okoz az iparnak az elektronikai hulladékok eltakarítása. Egy tejtermékből készült szivacs viszont könnyen lehet, hogy mindent megold…

2024.03.06. – A világon már több mint 8 milliárdan élünk, ám az életvitelünk nem megfelelő ahhoz, hogy ezt fenntarthatóan, még hosszú ideig menedzseljük. Épp ezért fektetnek manapság sok időt a kutatók abba, hogy a lehető legtöbb káros anyagot, vagy elsőre fenntarthatatlannak tűnő matériát újrahasznosítsák. Most kiderült, hogy egy szivaccsal nemcsak újrahasznosíthatunk eddig újrahasznosíthatatlannak tűnő elektronikus hulladékot, hanem még értéket is generálhatunk.

Tudósok egy csoportja új tanulmányt írt, ami egy érdekes módszert részletez az értékes ásványok elektronikus hulladékból történő összegyűjtésére. A módszer kulcsa magában foglalja egy, a tejtermékek hulladékából történő szivacs létrehozását. A szivacs előállítását az Advanced Materials-ban megjelent kutatási cikk részletezi, ahol a csapat elmagyarázta, hogy ez a módszer 50 dollár értékű aranyat képes visszaszerezni minden, az e-hulladék újrahasznosítására fordított dollár után.

Szóval, hogyan jött létre ez a szivacs?

A kutatók a sajt és különösen az amiloid nanofibrillumok előállításának folyamatát vizsgálták. Először a csapat denaturálja a tejfehérjéket a tejsavó savas fürdőben történő melegítésével, ez amiloid nanofibrillumokat képez, amelyeket aztán a szivacs létrehozásához használnak fel. Az elektronikus alkatrészeket ezután savban felolvasztják, ami aranyban és rézben gazdag oldatot hoz létre.

A szivacsot ezután hozzáadják ehhez az arany- és rézoldathoz, a tejfehérjék pedig magukhoz vonzzák az értékes fémeket. A csapat ezután újra felmelegítette a szivacsot, és az ionos oldatot arany pelyhekké alakította, amelyek könnyen eltávolíthatók, majd újra felmelegítették aranyrögökké vagy akár rudakká, attól függően, hogy mennyi elektronikai hulladék volt benne. A tanulmány szerint a csapat 450 mg 22 karátos aranyat tudott kinyerni 20 alaplapból. A 20 alaplap összetétele körülbelül 91% arany és 9% réz volt.

szivacs

„Azt szeretem a legjobban a folyamatban, hogy élelmiszeripari mellékterméket használunk arra, hogy aranyat nyerjünk ki az elektronikai hulladékból… Ennél fenntarthatóbb már nem is lehetne!” – mondta Raffaele Mezzenga, az ETH zürichi professzora, a tanulmány társszerzője.

Otthoni környezetben azért nem egyszerű egy ilyen szivacsot előállítani és egy ilyen minőségű folyamatot lebonyolítani, így azért még nem ajánlom a kihasználatlan alaplapok tömeges felvásárlását. Azonban, ha az ipar nyit az új lehetőségek felé, mindenki hatalmasat profitálhat hosszútávon.

Ezt olvastad már?

Jujj, de combos gépet követel magának a PC-s Horizon: Forbidden West

×