Az RTX 4090D videokártya egy ideig még biztosan nem bukkan fel hazánkban. A Zotac azonban máris rekordot döntött az egységgel.

2024.03.06. – Az Nvidia igazi VGA-esővel készült januárban. A SUPER kártyák érkezéséről mindenki tudott, ám a három újoncon kívül bizony még történtek változások. Az RTX 3050 8GB-os változata kapott egy gyengébb variánst, mellyel az alsó kategóriát hódítaná meg a cég. A felső kategóriában sem maradt minden ugyanolyan. Kínában korlátozásokat vezettek be az RTX 4090 kártyák ellen, melyre az Nvidia ötletes módon válaszolt. Kiadták az RTX 4090D, azaz Dragon nevű kártyát. Úgy alakították a specifikációkat, hogy ez már átmenjen akár az USA, akár Kína szűrőjén.

Zotac gamer videokártya - RTX 4090D

Zotac gamer videokártya – RTX 4090D

Az RTX 4090 kártyákon eddig az AD102-300 és AD102-301 chipeket találhatták meg a felhasználók. Az új kártyákon leolvasható, 250-es szám arra utal, hogy egy fizikailag is megnyirbált Nvidia GPU-ról beszélhetünk, azaz szoftveres úton sem lehet kijátszani majd a gyengítést. Jól leolvasható a tesztekből, hogy némileg megnyirbált CUDA magszámmal, kicsit visszavett órajelekkel dolgozik majd az új változat. A fogyasztást is sikerült 25 wattal csökkenteni, ráadásul a legtöbb 4090D kártyát nem lehet majd tuningolni sem.

Brutális méretű videokártyát adott ki a Zotac

Márciusig nem is igazán találkozhattunk konkrét modellekkel. Nem véletlen, hiszen a kínai, belpiacos variánsok ritkán szivárognak ki, nagy gyártók pedig nem jelentkeztek ezidáig kártyákkal. A Zotac azonban kivételt képez, több szinten is. Egyrészt egy világszinten is elismert cégről beszélhetünk, másrészről tuning potenciállal is kecsegtet az RTX 4090. Ami azonban ennél is megdöbbentőbb, az a kártya mérete: 38 centis hosszával jelenleg a legnagyobb piacon kapható gamer kártya, a „sima” és erősebb RTX 4090 kártyák közül sem találunk ekkorát.

Hatalmas méret ide, tuningpotenciál oda, a kártya még túlhúzott körülmények között is csak 3%-ot tudott verni a többi RTX 4090D kártyára. A nyers ereje ehhez is igazodik. Az RTX 4090-hez viszonyítva ennek köszönhetően 9-10%-kal kevesebb FPS-t sajtol ki játékok alatt, AI feladatok közben is ekkora hátránnyal érdemes kalkulálni. Természetesen még így is erősebb, mint az RTX 4080 Super vagy épp az RX 7900 XTX. A hatalmas hossz sokkal inkább egy marketinghadjárat része, hiszen technológiai vagy OC előnnyel jól láthatóan nem járt. Új flagship modelleket 2024 végéig, 2025 elejéig nem várunk, így addig biztosan magáénak tudhatja a leghosszabb, kereskedelmi forgalomban lévő videokártya címet.

Forrás: Videocardz

Ezt láttad már?

Újonc is érkezett: íme az ultimate videokártya ranglista 2024 márciusában

 

×