A Warner Bros. Discovery sem marad ki a buliból, ők is hamarosan véget vetnek a jelszómegosztásnak a streaming szolgáltatásukban.

2024.03.06. – Szép lassan véget érnek azok az idők, amikor előfizettünk egy streaming-szolgáltatásra, és azt szépen megoszthattunk a családdal, barátokkal, vagy akár magunkkal, ha elutaztunk valahová. A Netflix volt az első, ami úgy döntött, megszűnteti ennek a lehetőségét annak érdekében, hogy növelje az új előfizetők számát. Aki tehát más háztartásban él, mint ahová az előfizetés szól, annak vagy új előfizetés kell, vagy többet kell fizetnie. Mint kiderült, a Netflixnél a döntés sikeres volt, szóval más is csatlakozik. A Warner Bros. Discovery tulajdonában lévő, HBO Max nevű (máshol már csak Max) szolgáltatás a legújabb, ami bejelentette,

hogy lecsap azokra a fiókokra, akik megosztják a jelszót.

Mikor?

A Max jelszómegosztási szigorításának híre közvetlenül a Warner Bros. Discovery vezérigazgatójától, JB Perrette-től származik, aki nemrég a Morgan Stanley 2024 Technology, Media & Telecom konferencián beszélt. Ott azt mondta: a Max még az idén elkezdi tájékoztatni és esetleg tiltani a jelszómegosztással gyanúsított fiókokat. 2025-ben pedig fizetniük kell a jelszómegosztóknak, ha továbbra is több háztartásban akarják használni.

Oké, ez a hír talán nem túlságosan meglepő, hiszen nem a Max az egyetlen, ami ilyen döntést hozott. A Netflix volt az első a nagy streamingszolgáltatók közül, ami tavaly megszüntette a jelszómegosztást. A Disney a múlt hónapban követte a példát, és a Disney+, a Hulu és az ESPN+ szolgáltatásoknál megtiltotta a jelszó megosztását. Nem kell félni, ez hamarosan minden régióban érvényes lesz. Valamikor tehát Magyarországra is elér majd a tiltás, így egy előfizetést nem lehet majd több háztartásban nézni. Vagy új előfizetés kell, vagy felárat kell fizetni majd.

Miért?

A dolog mögött természetesen pénzügyi okok állnak. A Warner Bros. Discovery tavaly azt mondta: 2023 végén a Maxnak 52 millió előfizetője volt, ami több mint két és fél millióval kevesebb, mint egy évvel korábban. A jelentős pénzügyi gondok ellenére az HBO műsorai igen népszerűek. A Trónok harca vagy a The Last of Us hatalmas siker, ami rengeteg előfizetőt vonz be.

Bár valószínűleg sokan dühösek amiatt, hogy megszűnik a jelszómegosztás lehetősége, más streaming szolgáltatások esetében sikeres lett. A Netflix több tízezer új feliratkozót szerzett csupán két nappal a tiltás bevezetése után. A negyedév végére pedig 8,8 millió új előfizető volt. Hamarosan kiderül, hogy a Max is hasonlóan sikeres lesz-e a jelszómegosztás visszaszorításával. A rendszert valószínűleg először bizonyos régiókban tesztelik majd, aztán jöhet Európa és Magyarország is. Hogy mikor, azt nem lehet tudni.

Ezt láttad már?

Miért és mikor gáz bevallani, hogy gamer vagy? Így lehet baj belőle

×