Nem tartott sokáig, hogy a Windows 11 felhasználók Android alkalmazásokat használhattak a WSA rendszernek köszönhetően. Ez megszűnik.

2024.03.06. – Emlékszem, hogy 2021-ben, amikor bejelentették, hogy a Windows 11 hivatalosan is támogatni fogja az Android alkalmazások telepítését, milyen nagy volt az öröm. Akkor a Microsoft és az Amazon abban állapodott meg, hogy a Windows Subsystem for Android (WSA) lehetővé teszi, hogy bárki bármilyen Androidos appot használjon a PC-n, az Amazon Appstore-on keresztül. Na, ennek vége.

A Windows 11 hivatalosan is elveszíti az Android alkalmazások támogatást, ezzel együtt az Amazon Appstore-hoz való hozzáférést.

Mikor?

A Microsoft nemrég bejelentette, hogy egy éven belül felhagynak a WSA karbantartásával. Azok a Windows 11 felhasználók, akik telepítették az Amazon Appstore-t vagy az Android alkalmazásokat, 2025. március 5-ig továbbra is hozzáférhetnek az alkalmazásokhoz – de utána már nem. Az Amazon pedig már most, szép lassan megakadályozza, hogy új felhasználók letöltsék az Amazon Appstore-t a Microsoft Store-ból.

„Továbbra is használhatók a korábban telepített Amazon Appstore alkalmazások, és [március 6. után is] kaphatnak alkalmazásfrissítéseket”írta az Amazon. „A fejlesztők viszont 2024. március 5. után már nem tesznek elérhetővé új, Windows 11 alkalmazásokat.”

Miért?

Ahogy azt az Ars Technica munkatársa, Andrew Cunningham megjegyzi, a WSA, bár kényelmes módja volt az Android alkalmazások Windows-os futtatásának, a kezdettől fogva korlátozott volt, mivel nem tudott hozzáférni a Google Play Store-hoz, legalábbis kerülőutak nélkül. Más szóval, valószínűleg kevesen használták a WSA-t, a Microsoft pedig inkább az AI fejlesztésekre szeretne mostanában figyelni. Ettől persze még nem lesz lehetetlen az Android alkalmazások futtatása Windowson. Számos alternatíva létezik, például a Waydroid vagy a BlueStacks, ami szintén segít ebben. Ennek a hivatalos megállapodásnak azonban annyi!

Ezt láttad már?

Dűne videojáték-történelem – Ezekről kell tudnod a Dune: Awakening előtt

×