Az új reneszánszát élő mozis franchise, a Dűne immár több mint 30 éves videojátékos múlttal is rendelkezik. Így jutottunk el az új, UE5-ben készült címig.

Gábor János

2024.03.05. – A Dűne filmes univerzuma idén éppen 40 éves, és ezt alaposan sikerült megünnepelni a mozikban bődületes sikereket arató Második résszel. Az alkotás egy hétvége alatt 182 millió dollárt kaszált a jegypénztáraknál, így nem túl meglepő módon készül a harmadik rész is. Az IMDb úgy tudja, hogy Denis Villeneuve rendező Frank Herbert Dűne Messiás című regénye alapján írja a következő forgatókönyvet, de sok homokvihart fúj még odébb a szél az Arrakison, mire film lesz belőle. Tekintettel az első két mozi között eltelt három évre, a Dűne: Harmadik rész megjelenése 2027-2028-ra várható. De ezzel most nagyon előre szaladtunk.

Forrás: Funcom

A kritikai és közönségsikereket halmozó Dűne: Második rész premierhétvégéjéhez időzítve megjelent egy új MMO előzetese is, ami Unreal Engine 5-ben készült látványt, sok-sok testreszabást, nagy csatákat és zord versenyt ígér a túlélésért. A játékról többet lentebb árulunk el. Addig álljon itt az út, ami az 1965-ben indult regényfolyam és az 1984-es első filmes feldolgozás után kezdődött, konzolokon és PC-n. Íme, így jutottunk el a mai napig:

Dune (DOS, AMIGA, SEGA CD) (1992)

Az eredeti Dűne videojáték egyfajta kuriózum, ami a fordulóalapú stratégiai játékok elemeit veszi elő, és soványka kalandjáték-mechanikával kombinálva követi végig az első könyv eseményeit. A játékosok Paul Atreides szerepébe bújnak, és különböző szertartásokra utazva, a szereplőkkel interakcióba lépve viszik előre a történetet. Végül a fűszertermelésért és a seregek irányításáért feleltél benne – feltéve, ha sikeresen elnyerted a fremenek bizalmát, hogy visszafoglald az Arrakist. Bár ambiciózus próbálkozás volt, a nehézkes játékmenet és a vad szinkronhangok miatt aligha a legkellemesebb emlék azoknak, akik játszottak vele. Kellett hozzá türelem, na. Ha béketűrőnek érzed magad, itt online verzióban, ingyen rápróbálhatsz.

Dune 2: Building of a Dinasty / Dune 2: Battle for Arrakis / Dune Legacy (1992)

Az azóta megboldogult Westwood Studios valós idejű stratégia játéka volt. DOS-on, Amigán vagy Sega Genesis-en volt játszható: bázisokat kellett építeni benne, meg különböző egységeket irányítani – persze bő 30 éve még csak egy kezdetleges oldalsávos felületen keresztül, ami viszont fontos alapját képezte a Westwood sikerfranchise-ának, a Command & Conquernek. A Dune 2 abandonware oldalról szintén ingyenesen letölthető.

Dune 2000 (1998)

Az eredeti 1992-es játék 1998-as remake-je, ami a valós idejű stratégia műfaját elindította. A Dune 2000 racionalizált interfészt, látványos full-motion videókat (FMV), a pótolhatatlan John Rhys-Davies (A gyűrűk ura, Indiana Jones) jóvoltából felújított hangsávot és 640×480-as felbontást kínált. Körülbelül egy évvel az eredeti Command & Conquer: Red Alert után jelent meg, így nem is véletlen, hogy kezelőfelülete azzal összecseng, csak éppen jelentősen gyorsabb játékmenetet kapott a klasszikus Dunéhez képest. Egy rajongói projektnek köszönhetően nem mellesleg kompatibilissé vált akkori modern rendszerekkel. A játékhoz szükséges forrásfájlok abandonware-nek számítanak, így ingyenesen letölthetők.

Emperor: Battle for Dune (2001)

Az Emperor: Battle for Dune volt az utolsó a sorozatban, amit a legendás Westwood Studios fejlesztett, de a nagyjából ugyanebben az időben megjelent, sokkal népszerűbb Red Alert 2 árnyékában maradt. Az Emperor még tartalmazza a Westwood védjegyének számító FMV-bejátszásokat, de dinamikus, nem lineáris kampányok vannak venne, ami lehetővé teszi, hogy különböző frakciókkal szövetkezz és testre szabd a hadseregedet. Az Emperor grafikája nem öregedett szépen és a játékmenetnek is vannak durva pontjai. Ettől függetlenül vannak benne nagyon érdekes ötletek, a hangsáv meg zseniális. Bár abandonware oldalakról letölthető, a futtatása modern rendszereken állítólag kissé bonyolult. Ha elszánt vagy, itt egy példány belőle.

Frank Herbert’s Dune (2001)

Ha a Dune-játékoknak lenne fekete báránya, az a Polygon szerint biztos, hogy ez lenne. PC-re és PlayStation 2-re készült FPS, ami lazán követi a könyv eseményeit, és a Sci-Fi tévécsatornán nem sokkal korábban vetített háromrészes Dűne minisorozat hullámaira akart felülni. A játékmenete a 2000-es évek eleji licencelt tie-in lapátjátékok egyik csúcspontja, de szörnyű szinkronhangokkal, esetlen játékmenettel és idétlen animációkkal jött ki. Te tudod.

Dune Wars Revival (Civilization IV MOD) (2009)

Igazán kimerítő mod, ami eredetileg 2009-ben jelent meg a Civilization IV: Beyond the Sword című játékához. Úgy tudni, elég hosszú életű darab, mert még mindig kap támogatást és frissítéseket – bennük a Villeneuve-féle Dűne-filmek inspirálta tartalmakkal. Bár a Dune Wars technikailag egy teljes konverzió, mégis a klasszikus Civilization IV szabályokra támaszkodik. Letölthető a ModDB-ről, de szükség van hozzá a Civilization 4-re, valamint a Beyond the Sword bővítményre.

Dune: Spice Wars (2022)

A Dune-franchise legújabb videojátéka és talán a legjobb is egyben. Valós idejű stratégiai játék, számos olyan mechanikával, amelyet jellemzően a fordulóalapú Civilization franchise címei tartogatnak. A seregek felállítása és a területek elfoglalása mellett a játékosoknak a diplomácia és a kémkedés irányításával is meg kell küzdeni, hogy előnyt szerezzenek a konkurens házakkal szemben. PC és Xbox Series X|S platformokra találod meg.

Dune: Awakening (?)

Ezt a csodásnak tűnő, Unreal Engine 5-tel készülő MMO-t még nem tudni, pontosan mikor mutatják be, de a kiadó Funcom óriási előzetest villantott hozzá. Mint írtuk, várhatóan az lesz a dolgod, hogy túlélj az Arrakison, miközben óriási homokférgekkel küzdesz, és nyersanyagokat gyűjtesz, egy folyamatosan változó világban. Ahogy az elvárható, az MMO-ban kritikusan fontos lesz a folyadékpótlás és a sziklás területeken való életben maradás. A játékmenet kibővíti a szintén Funcom-gondozásban megjelent Conan: Exilesban látható bázisépítést, és a trailerben azt is láthatjuk működés közben, amikor a játékos hologramokat helyez ki a térben, ahol aztán a megfelelő anyagok összegyűjtése után a tervek valódi építményekké alakulnak.

És ezt olvastad már?

Miért és mikor gáz bevallani, hogy gamer vagy? Így lehet baj belőle

×