Egészen hihetetlen, de sikerült elindítani a GTA: Vice City-t egy régi TP-LINK gamer routeren.


Bódi Dániel

2024.03.04. – Miért hívják a gamer routereket gamer routereknek, ha egyik sem képes elfuttatni egy videojátékot? – tették fel a teljesen jogos kérdést a Kitten Labs kreatív szakijai, akik gondoltak merészet, és nekiálltak GTA-zni egy 2013-as TP-LINK TL-WDR4900 routeren.

Kézenfekvő, hiszen az 1993-as Doomot is már annyi lehetetlen eszközre portolták (legutóbb egy fogkefére), hogy a WiFi routeres GTA-n meg sem lepődnénk, ha az épp az első, vagy a második, nem pedig a Vice City volna. A Vice City jóval összetettebb játék annál, hogy ilyen harmatgyengécske kütyükön elinduljon, ezért a Kittens Labosoknak is minimális trükközésre-bütykölésre volt szüksége ahhoz, hogy TP-LINK router GTA-képes legyen.

Először is, a routerbe szereltek egy miniPCIe csatlakozót, hogy a végeredmény egy képernyőn is megjelenjen, amihez nem elég a beépített PowerPC e500v2 processzor, még egy külső Radeon HD 7470-es kártyát is segítségül hívtak. Ezt követően jöhetett a szoftveres mókolás, OpenWRT, Debian Linux, illesztőprogram telepítés – ezekről igen részletesen írnak az oldalukon, majd a (TakeTwo pereskedése ellenére továbbra is elérhető) GitHubról beszerzett GTA: Vice City ReVC (azaz a visszafejtett eredeti verzió) futtatása.

A 22 éves játék pedig meglepően jól fut a pimpelt TP-LINK-en, bár közel sem hibátlanul. A srácok szerint például, ha interakcióba szeretnénk lépni bármilyen NPC-vel, akkor mindenféle grafikai anomália keletkezik, amitől teljesen játszhatatlanná válik a Vice City. Megoldás: le kell csupaszítani a játék világát, amitől ugyan elveszíti a lényegét és a lényét, de – mint technológiai érdekesség – legalább futtatható a routerről.

Ezt is olvasd el:

Ezzel a 15 kult-klasszikus játékkal teljesen ingyen játszhatsz

×