Megölhetetlennek tűnő féregprogramot teremtettek: a vírus, ha kiszabadulna, önmaga sokoszorozásával fröcskölne szét az interneten.

Gábor János

2024.03.04. – Az új, AI-alapú és mindenki számára hozzáférhető nyelvi modellekkel szerkesztett vírus teljesen önmagától képes szaporodni. A sokszorozódó kártevő számítógépes rendszerek megfertőzésére készült, és bizonyítottan képes adatlopásra, valamint különböző féregprogramok telepítésére. Ehhez a felhasználónak még csak hibát sem kell véteni (pl. véletlenül rossz linkre koppintani), és

jelenleg nem igazán látszik, hogy milyen módon lehetne védekezni ellene.

Óriási szerencse, hogy a világ első, 1988-ban felbukkant számítógépes vírusa, a Morris után Morris II-re keresztelt féreg egy laboratóriumban kelt életre, szigorú biztonsági intézkedések és ellenőrzött körülmények között, kutatási célra. A projekt címe egy szójáték: ComPromptMized. Három intézmény, az izraeli Technion Intézet, valamint az amerikai Intuit vállalat és a Cornell Egyetem közös munkája.

A szervezetek azzal figyelmeztetnek egy mesterséges intelligencia alapú vírus veszélyeire, hogy azt a mindenki számára elérhető nyelvi modellekkel, a ChatGPT-vel és a Geminivel létre lehet hozni. Nekik is sikerült, annak ellenére, hogy az OpenAI és a Google rendszere fel van vértezve különböző védelmi vonalakkal. Ezek megkerülésére létrehoztak egy beépülő bővítményt, ami gond nélkül átverekedte magát a megcélzott Gen AI ökoszisztémán és önállóan szaporodni képes promptokkal árasztotta el azokat.

Így fertőz az új AI-vírus

A nyelvi modellek és képgeneráló AI-k által készített tartalmakba ágyazódó féreg hirdetéseken, spamokon keresztül juthat el az áldozatok számítógépére, ahonnan elszippant bizalmas levelezéseket, banki adatokat – mindent, ami mozdítható, ráadásul toxikus tartalmakat is létrehoz rajta. Mondani sem kell, hogy egy ilyen vírus, ha valaki nem jóindulatú hackerként, hanem kiberbűnözőként hozza létre, mekkora pusztítást lenne képes végrehajtani internetszerte. A PC Fórum azt írja, az OpenAI elismerte az ökoszisztémája gyenge pontját, de a Google nem fűzött hozzá kommentárt. Reméljük, ettől függetlenül a Gemini körmére néznek, mielőtt más is képessé válik arra, amire az izraeli-amerikai kutatócsoport!

Addig jó a csalás, amíg csak ártatlan poén:

11 teljesen kamu fotó, amit valódinak hitt a világ

×