Van itt minden, az űrben füvező asztronautától a befagyott Velencén át a fekete oroszlánig, de aratnak a kamu medvetámadások is!


Gábor János

2022. 09. 14. – Szívesen mondanánk, hogy tökélyre fejlesztett mediahack mind, de nem akarjuk mentegetni azokat, akik bedőltek nekik, mert nagyon kilóg a lóláb. Az alábbi 10+1 kép többsége akár igaz történet is lehetne, de ha van szemed, rögtön kiszúrod a csalást, míg akad néhány, amiről nem értjük hogy hihette el három éves kor felett bárki!

A gyűjtés nem toplista, csupán a rend kedvéért számozzuk, viszont ha van olyan durva közösségi médiából ismert fotós átverés, amit hiányolsz a listából, ne fogd vissza magad, írd meg nekünk kommentben a Leet.hu Facebook-oldalán, a cikk bejegyzésénél!

1. Az ott sem volt Taylor esete Marilyn Monroe-val

Igazi klasszikus. A baloldali kép történetéről órákig lehetne mesélni, de még tovább tartana a szociálpszichológiai elemzése annak a hisztériának, ami övezte.

A két gigasztár együtt szereplése a képen csak annak a hullámnak az eredménye, amiben emberek valamiért szórakoztatónak találják, hogy összepakolják a szerencsétlen sorsú Marilyn-t minden ismert emberrel, Elvis-től James Dean-en át JFK-ig. Liz és Marilyn a valóságban alig ismerték egymást, és csak egy oka van, amiért sokan szeretnek barátokként gondolni rájuk:

Taylor felhívta pályatársát, hogy elnézést kérjen és felajánlja támogatását,

amiért a 20th Century Fox felfüggesztette Monroe egyik filmjét a Kleopátra elszállt költségvetése miatt. Utóbbit nagyon meghatotta a felajánlás, de nem fogadta el. Ennyi.

2. Einstein annyira unja az atomrobbanást, hogy inkább el is teker

Sokan dőltek be a képnek, holott azt hét évvel azután készítette valaki, hogy minden idők talán legzseniálisabb fizikusa elhunyt. Nem több morbid Photoshop-tréfánál, aminek illett volna hamar leesnie mindenkinek…

… aki egy kicsit is ismeri Einstein történetét. A tudósnak valójában nagyon is fájt, hogy a kutatásait részben atomfegyver fejlesztésére használták fel. Egyike volt azoknak a fizikusoknak – a magyar Szilárd Leó mellett – akik petícióban tiltakoztak a bomba bevetése ellen, szóval igenis komolyan vette a témát.

3. Paris Hilton és a szegényalázás

A sztárörökös celeb műfaját megalapító színésznő, énekesnő, modell milliomos sosem tartózkodott attól, hogy a nyilvánosság előtt kérkedjen a vagyonnal, amit nem ő keresett meg, de direktben sosem alázta meg a szegényeket. A módosított kép („Ne légy többé kétségbeesett!” helyett „Ne légy többé szegény!”) mögött megbúvó – nem is annyira burkolt – kritikából azért reméljük, megértett valamit!

4. Mert hülye vagy, azért!

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások kapcsán felmerült összeesküvés-elméleteknek se szeri, se száma, ezért azon sem kellene meglepődni, hogy a bal oldali képről sokan elhitték: az utolsó (jaj!), ami a World Trade Center tetején készült. Vég nélkül osztották tovább a hülyeséget, bele sem gondolva, hogy 21 évvel ezelőtt mégis milyen módon menekült volna meg ez a fotó – pláne a készítője!

Az egyetlen jó dolog, amit erről a témáról elmondhatunk, hogy a férfi valójában nem azon a tragikus napon pózolt az egykori Világkereskedelmi Központ tetején.

5. Szarok az egészre!

A szurkolólányok valójában nem azért vágnak döbbent képet, mert felugró társukra még a levegőben rájött a szapora, hanem azért, mert fogalmuk sincs hogyan fogják elkapni. Szerintünk nem is sikerült.

6. Maci

Isteni poén, és a képen látható természetfotósok éppen ezt is akarták elérni vele, viszont nagyon sokan hitték benne, hogy tényleg menekülőre kellett fogniuk a dolgot. Nos, nem: a bundás málnazabálót Te is bármikor letöltheted stock fotóként, hogy aztán hülye helyekre photoshoppold.

7. Maci 2. – a terror országútja

A kép azzal együtt rejtélyes, hogy eredetileg nem szerepelt rajta a versenykerékpáros, hiszen a Bored Panda semmit sem tudott kideríteni arról, hogy ki készítette. Egy biztos, bátor ember volt, mert ez az állat éppen felé rohan.

8. Valójában ugyanaz a légifelvétel

Kevés olyan poénból cinkelt online fotó létezik, aminek a valósága még szomorúbb, mint amit a csaló akart elérni vele.

A WWF-nek persze semmi köze az előtte-utána montázshoz, aminek nyilván lusta alkotója csak ketté vágta az eredetit. Az esőerdő nem kiszáradt, hanem kiirtották. Sokkal jobb…

9. Valójában fehér az a fekete

Ritka mint a fehér oroszlán – még csak ezt sem mondhatjuk a fekete oroszlánról, ami bizonyítottan nincs. Igazából a fehér is egy elvétve előforduló színmutáció, amit eddig csak a dél-afrikai Timbavati régióban észleltek. Ilyen példányok szinte kizárólag állatkertben láthatók, és mind egy 80-90 éve befogott állat leszármazottai. Vadon élőből szó szerint néhány maradt fenn.

10. Befagyott Velence

Igen, ilyen is volt, nem csak a delfinek „tértek vissza”, amikor a COVID alatt leállt a vízi közlekedés. Ez a kép legalább akkora kamu: az oroszországi Bajkál-tó jégpáncélba zárt felszínével hozta össze a kreatív alkotó.

+1. Pssszt! Eldugtam egy kis gandzsát az űrállomáson!

Chris Hadfield-et ismerve valószínűleg jót röhögött a képen, amelyen egy zacskó marihuána kerül a kezébe a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Minden idők talán legnépszerűbb űrhajósa anno minket, magyarokat is kellemesen meglepett, amikor lefotózta odafentről a Balatont:

 

Betépni viszont aligha lett volna alkalma a tartalmas küldetése során. Amit sokan fűnek néztek, még csak nem is spenót: az ügyesen módosított kép eredetijén húsvéti tojásosztásra készül.

Ezt is olvasd el:

Így néznének ki a Trónok Harca szereplői a könyvek alapján

×