Az Apple Vision Pro szemüvegeiért 3500 dollárt kér el az Apple. Ehhez képest azonban erősen eltörpül a konkrét alkatrészek költsége.

2024.02.26. – Az Apple Vision Pro február első napjaiban érkezett meg az almás cég amerikai üzleteibe. A globális start még várat magára, ám elképesztően nagy hype-ot generál az AR szemüveg. Az Apple 3500 dolláros nettó áron kínálja a kütyüt, így bizony még az igazán hardcore rajongók is többször meggondolják annak megvásárlását. Tény, hogy olyan megoldásokat is alkalmazott az Apple, melyek iparágon belül is úttörőnek számítanak, ám sokak szerint az ár-érték arány még így is siralmas. Éppen ezért kimondottan érdekes lehet, hogy alkatrészekre lebontva mennyibe kerülhet a kütyü előállítása.

Erre a kérdésre kereste a választ az Omdia is. Az elemzéssel foglalkozó vállalat már iPhone készülékek esetében is elvégezte ezeket a számításokat, ám az Apple Vision Pro ilyen szempontból is különleges. Ez a cég első ilyen típusú eszköze, így az egyes alkatrészek árának meghatározásához komoly kutatómunkára volt szükség. Ki kellett deríteni az egyes beszállítókat, illetve az Apple saját tervezésű chipjeit is megfelelően be kellett áraztatni. Az Omdia azonban kiválóan megugrotta ezeket, így a valósághoz nagyon közeli értékeket kaphatunk.

Brutális haszon lehet a Vision Pro szemüvegeken

A Vision Pro alkatrészei

A Vision Pro alkatrészei

A Vision Pro legdrágább alkatrészét a két Micro-OLED kijelző teszi ki, melyet a Sony-tól rendelt be az Apple. A második és harmadik legdrágább komponens a cég által tervezett M2 és R1 chip teszi ki, ezt a TSMC gyártja. Ezeken kívül a másodlagos OLED kijelző és a kamerák szintén egy nagyobb százalékot kérnek maguknak. Ezekhez képest az akkumulátor vagy épp a memóriachipek már elhanyagolható komponensek. A számítások alapján az alkatrészek önmagukban 1542 dollárba kerülnek, mely HÁROM Meta Quest 3 végfelhasználói árának felel meg. 

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az Apple ezen kívül rengeteg pénzt költ fejlesztésekre, kutatásokra vagy épp az operációs rendszerekre. Éppen ezért azt nem jelent kijelenteni, hogy 2000 dolláros haszonnal árulják a Vision Pro szemüvegeket, a reális haszon valahol 1000 dollár környékén alakulhat, mely még szintén nagyon kellemes összegnek tekinthető.

Forrás: PCFórum / OMDIA

Ezt láttad már?

Ütős felhozatallal készül az előfizetőknek márciusban a NETFLIX

×