Az érkező frissítéssel olyan fejlesztés jön, amilyet még sosem hajtottak végre. Az Apple szerint kvantumszámítógépeknek is ellenáll majd az iPhone.

Gábor János

2024.02.25. – Az Apple Blogban leírt új fejlesztés, az ún. PQ3 (poszt-kvantum 3) „hármas szintű biztonságot” fog nyújtani az iPhone-okban és gyakorlatilag teljesen feltörhetetlenné teszi az iMessage alkalmazást. Az iOS rendszer üzenetküldőjének eleve jó híre van a meglévő titkosítási protokollja miatt, ám úgy tűnik, mindig lehet tovább fokozni a dolgokat, és a PQ3 meg is teszi:

a gyártó szerint a konkurencia minden hasonló biztonsági intézkedésénél fejlettebb megoldást jelent.

Az iMessage-ben folytatott üzenetváltások titkosítása gyakorlatilag feltörhetetlen lesz, az Apple állítása szerint még kvantumszámítógépekkel is – állapítja meg a HVG. A lap hozzáteszi: bár még évekre lehetünk az első széles körben is használható kvantum PC-k megjelenésétől, a vállalat már most indokoltnak érzi a protokoll bevezetését, hisz’ a támadók sokszor „elteszik későbbre” a zsákmányolt titkosított üzeneteket, amelyek kriptográfiáját a jelenlegi számítási kapacitásokkal nem, de később, például egy kvantumszámítógéppel már meg lehet oldani.

Az Apple így írta le részletesen a PQ3 küldetését:

  • A posztkvantum-kriptográfia bevezetése a beszélgetés kezdetétől fogva, hogy minden kommunikáció védve legyen a jelenlegi és jövőbeli ellenfelekkel szemben.
  • A kulcsok kompromittálódási hatásának mérséklése: korlátozza, hogy egyetlen kompromittált kulccsal hány múltbeli és jövőbeli üzenet dekódolható.
  • Hibrid konstrukciót használ az új posztkvantum algoritmusok és a jelenlegi elliptikus görbe algoritmusok kombinálására, biztosítva, hogy a PQ3 soha ne legyen kevésbé biztonságos, mint a meglévő klasszikus protokoll.
  • Az üzenetméret amortizálása, hogy elkerüljük a hozzáadott biztonságból adódó túlzott többletköltséget.
  • Formális verifikációs módszerek alkalmazása az új protokoll erős biztonsági garanciáinak biztosítása érdekében.

„Az iMessage PQ3 protokoll egy jól megtervezett kriptográfiai protokoll a biztonságos üzenetküldéshez, amely a legkorszerűbb technikákat használja a végponttól végpontig titkosított kommunikációhoz. A biztonsági módszertant alkalmazó elemzésemben megerősítettem, hogy a PQ3 protokoll kvantum utáni titkosságot biztosít, ami a felhasználók számára a kvantumszámítástechnika lehetséges fejlődésével szemben is bizalmat adhat a kommunikáció titkosságában” – foglalta össze a fejlesztést átvizsgáló Douglas Stebila professzor, aki a Waterloo-i Egyetemen dolgozik PQ3 protokollal.

Az új titkosításra nem kell sokat várni, hiszen az iOS/iPadOS 17.4, illetve a macOS 14.4 verziószámú frissítéssel minden – a friss rendszer futtatására alkalmas – Apple eszköz felhasználója meg fogja kapni.

Ezt is olvasd el:

A menőség szimbóluma – Ezért hiszi valaki többnek magát attól, hogy iPhone-ja van

×