Hatalmas port kavart videojátékos berkeken belül, amikor tavaly év végén a Microsoft bejelentette, hogy felvásárolta az Activision Blizzardot.

2024.02.08. – A Microsoft tavalyi bírósági győzelmét követően – amely ellen az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (később csak FTC )jelenleg is fellebbez – a technológiai óriás 2023 októberében megejtette az Activision Blizzard 69 milliárd dolláros felvásárlását. Januárban aztán a Microsoft bejelentette, hogy 1900 fős létszámcsökkentést tervez az Xbox, a Bethesda és az Activision Blizzard háza táján. Ez a  játékrészleg 22 000 alkalmazottjának nagyjából 8%-át jelenti.

Phil Spencer, az Xbox főnöke a munkatársaknak küldött üzenetében elmondta, hogy a döntést azután hozták meg, hogy a Microsoft és az Activision Blizzard vezetői „prioritásokat határoztak meg, azonosították az átfedések területeit, és biztosították, hogy mindannyian a legjobb növekedési lehetőségekhez igazodjanak”.

Mi lesz most Microsoft?

A 9. amerikai körzeti fellebbviteli bírósághoz küldött panaszában az FTC azzal érvelt, hogy ez a lépés „összeegyeztethetetlen a Microsoftnak a Bíróságnak tett javaslatával”. Szerintük ugyanis a két vállalat az egyesülést követően egymástól függetlenül fog működni. Több Activision Blizzard stúdiót is érintett az elbocsátás-hullám, köztük a Sledgehammer Games-t, a Toys 4 Bob-ot és a Blizzard-ot.

microsoft

A World of Warcraft stúdióban ennek „köszönhetően” töröltek egy fejlesztés alatt lévő túlélőjátékot is. A projekt ugyan még nem kapott hivatalos címet, de a pletykák már több stúdió-rajongót is felcsigázott. Ennek az eltörlésnek hallatán viszont biztosan sokan szomorúan nyögtek fel. Ám ez csak a kisebb rossz, mert ezzel a beszüntetéssel állítólag több mint 100 dolgozó emberrel közölték, hogy nincs tovább. Így ami nekünk „csak” egy szimpla eltörlés, az másoknak akár a karrierjükbe is kerülhet.

Ráadásul nem csak a Blizzard stúdióoldalán vannak problémák. A napokban visszamondták ugyanis egy gyűjtői Wrathion figurának a megjelenését. Az okokról csak találgatni lehet. Többen úgy gondolják a nagyobb fórumokon, hogy a gyártási költségek terén számolhatta el magát a Blizzard. Azt ígérték, hogy minden előrendelő teljes visszatérítést kap, valamint emellé a kellemetlenség miatt további 30 nap ingyenes játékidőt is szolgáltatnak minden megrendelőnek. Egy biztos, kalandosan indul az új Blizzard vezető, Johanna Faries ciklusa. Reméljük a jövőben már csak pozitív változásokról számolhatunk be a stúdió háza tájáról.

Ezt olvastad már?

Pofátlanul jó áron húzhatod most be ezt a 144 Hz-es gamer monitort

×