Egy németországi regionális bíróság kimondta, hogy az Intel megsértette a CPU-kra vonatkozó szabadalmat, szóval egyes modellek nem értékesíthetők.

2024.02.08. – Sajnos néha előfordul, hogy bármennyire is szeretnének a cégek fejlődni és versenyhelyzetben maradni a PC-s hardverek piacán, néha a törvény közbeszól. Különösen akkor, amikor egy-egy cég úgy érzi, visszaéltek a szellemi tulajdonával. Ez történt most Németországban is, ahol egy bíróság úgy ítélte meg, hogy az Intel megsértette az R2 Semiconductor integrált feszültségszabályozó technológiájára vonatkozó szabadalmat. Az R2 nagy teljesítményű analóg félvezetőket kínál, amik a mobilok és számítógépek energiafogyasztásának csökkentésével jelentősen javítják a hatékonyságot.

A döntés sajnos pedig akár azt is jelentheti, hogy egyes Intel processzorok németországi értékesítését betilthatják. A szabadalmi vitában nemcsak az Intel, hanem az érintett processzorokat használó Dell és HP termékek is érintettek – írja a Anandtech.

A düsseldorfi bíróság nemrég az Intel ellen hozott döntést, így a Core sorozatú CPU-k, köztük az „Ice Lake”, a „Tiger Lake”, a „Alder Lake” és a Xeon Scalable „Ice Lake Server” processzorok értékesítése tulajdonképpen tiltás alá került az országban. A 12. generációs Core „Alder Lake” CPU-k még mindig forgalomban vannak, de ezek a processzorok eltűnhetnek a piacról, ha a processzor-gyártó nem jár sikerrel a fellebbezésében. Persze az említett processzorok nem egyik napról a másikra tűnnek el. Az újabb, 13. generációs Core „Raptor Lake” és új, 14. generációs Core „Raptor Lake Refresh” processzorai nem érintettek, ahogyan a laptopokban lévő új Core Ultra „Meteor Lake” processzorok sem, amiket az év elején a CES 2024-en mutattak be.

Intel

„Az R2 sorozatos pereket indít, hogy nagy összegeket szedjen ki az olyan cégekből, mint az Intel. Az R2 először az Egyesült Államokban indított pert az ellenünk, de miután az Intel érvénytelenítette az R2 amerikai szabadalmát, az R2 Európában próbálkozott tovább” – írta az Intel közleményében.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a nagy tekintélyű német bíróság ilyen döntést hozott, és egyértelműen megállapította, hogy az Intel megsértette az R2 integrált feszültségszabályozókra vonatkozó szabadalmat. Szándékunkban áll érvényt szerezni ennek a végzésnek, és megvédeni értékes szellemi tulajdonunkat. A globális szabadalmi rendszer pontosan azért van, hogy megvédje a hozzám és az R2 Semiconductorhoz hasonló feltalálókat” – mondta David Fisher, az R2 vezérigazgatója.

Nos, a pereskedésnek nincs vége, ami bizony azt eredményezi, hogy Németországban emiatt egyre nehezebb lesz beszerezni egyes Intel processzorokat.

Ezt láttad már?

7 tökéletes Valentin-napi kütyü, amivel elcsábíthatod a gamer párodat

×