Mindenki az Nvidia SUPER kártyák érkezését várta januárban, ám az alsó kategória is tartogathat még meglepetéseket a közeljövőben.

2024.01.30. – A januári időszak egyértelműen az új videokártyákról szól. Az Nvidia december és február között 5 kártya piacra dobását tervezte. Ezek közül a 4070 Super, a 4070 Ti Super, a 4090 Dragon már megérkezett, az RTX 4080 Super pedig január utolsó napján debütál. Az AMD sem tétlenkedett, hiszen az alsóbb kategóriát megtámadták az RX 7600 XT-vel, míg a közép és felső kategóriákban az árcédulákon faragtak. Egyértelműen a felhasználók profitálhatnak az árháborúból, már januárban is értékes tízezrek maradhattak a tudatos vásárlók zsebében.

Az ötödik Nvidia kártya érkezésére még kicsit várnunk kell, konkrét megjelenési dátumot sem árult el a cég. Hogy legyen még egy csavar is: nem az RTX 40 szériát bővíti majd az újonc. Bizony, 2024-ben az RTX 30 család egyik tagja kaphat egy kis ráncfelvarrást, vagy esetünkben inkább gyengítéseket. A célalany nem más, mint az RTX 3050 8 GB. A kártya 2022 januárjában jelent meg. Az Nvidia azonban úgy ítélte meg, hogy az árazása és a nyers ereje akadályozza az RTX 40 széria gyengébb tagjainak, például RTX 4060 modelleknek az eladását.

Ausztriában már fel is bukkant a legyengített Nvidia RTX 3050

RTX 3050 az osztrák E-Tec webáruházban

Az E-Tec osztrák webáruház már javában készül az új jövevények érkezésére. Európában először bukkant fel náluk az MSI Ventus kártyája. Ez két dolgot is elárult. Egyrészt tényleg hamarosan megérkezhet az ötödik Nvidia kártya is, hiszen a megjelenés előtt 1-2 héttel szokták csal feltölteni ezeket. Másrészt az is megerősítést nyert, hogy a gyengített RTX 3050 valóban kevesebb memóriával érkezik a boltok polcaira.

A kártya nem csak VRAM szinten szenvedi meg a visszalépést. A CUDA magok száma is 2560-ról 2304-re csökken, ahogy bizony az órajelek is jóval visszafogottabbak lehetnek majd. Egyetlen egy előnye lesz azonban ezeknek a limitációknak, az RTX 3050 6 GB-os változata tápkábel nélkül is beéri majd, elegendő a kártya számára a PCIe slotból kiosztható 75 watt. Az Nvidia papíron 179 dolláros árral kalkulál, de ahogy a fenti kép is mutatja, bizony a valóság árnyaltabb lehet majd. Egy megfelelő árazással azonban az igazán budget PC-kben megvillanhat, ahogy média PC-kben is remekül helytállhat majd.

Forrás: Videocardz 

Az AMD más irányból közelítené meg a dolgot:

Tesztpadon a Ryzen 7 8700G CPU – Asztali GPU szint, de milyen áron?

×