Az Nvidia januári támadására nem sok ellenszer van, egyedül az árak faragásra jöhet szóba. Az AMD nem sokáig várt ki, az biztos.

2024.01.29. – Januárban teljesen átrendeződhet a videokártya-piac. Nem véletlenül, hiszen az Nvidia alaposan megbombázta a felhasználókat. December közepe és február között öt új kártyát dobnak piacra, melyből három már meg is érkezett a boltok polcaira. A 4070 Super, a 4070 Ti Super és a 4090 Dragon már elérhető, az RTX 4080 Super január utolsó napján debütál, míg a gyengített RTX 3050 6 GB-os változata valamikor februárban érkezhet meg. Időközben az AMD sem tétlenkedett, hiszen kiadta az RX 7600 XT-t, mely kissé emelt órajelekkel és dupla memóriával várja a potenciális vásárlókat.

Az árak átrendeződését annak köszönhetjük, hogy a Super változatok a korábbi, gyengébb alap variánsok árcéduláján érkeznek a boltok polcaira. Sőt, a 4080 esetében a Super változat 200 dolláros árcsökkentést is kapott. Ezzel bizony nehéz versenyezni. Sejthető volt, hogy az AMD is előbb-utóbb kénytelen lesz lépni valamit, ám az elmúlt napok történései alapján igazán izgalmas időszak állhat az éppen fejlesztés vagy gépépítés előtt álló felhasználók között.

Az AMD középkategóriája sem ússza meg az árcsökkenést

Nemrégiben arról számoltunk be, hogy az AMD legerősebb videokártyája történelmi „mélypontra” zuhant, már ami az árcéduláját illeti. Nem véletlen, hiszen a 4070 Ti Super és a 4080 Super megérkezése azt a kategóriát érintette. Úgy tűnik azonban, hogy a középkategória sem ússza meg a dolgot. Az RX 7800 XT 2023 szeptemberének elején érkezett meg a boltok polcaira. Nyers erőben az RTX 4070 fölé tudott kerekedni, miközben az ára is kellemes maradt. Jelen pillanatban hazánkban is találunk 215-230 ezer forintért egy-egy példányt. Úgy tűnik azonban, hogy további árcsökkenés is benne lehet a pakliban.

AMD ASROCK 7800 XT árcsökkentés

AMD ASROCK 7800 XT árcsökkentés

Az Egyesült Államokban már meg is kezdődött az árháború, a korábban megszokott 530 dolláros ár helyett már 480 dollárért is hazavihetik a szerencsések a kártyákat. Hazánkban a konkrét árak eltérhetnek, ám az árcsökkenés aránya hasonló lehet majd. Ezért pedig egyedül a 4070 Super érkezése okolható, mely az RX 7800 XT-nél már kellemesebb teljesítményt nyújt, miközben a sima modell árán debütált a piacon. Izgalmas heteknek nézhetünk elébe, de ezúttal végre a felhasználók profitálhatnak.

Forrás: Videocardz

Zúg a füled? – Töltsd le ezt az appot, és azt mondják, jobb lesz

×