Ma már ott tart a tudomány, hogy applikációkon keresztül is képesek vagyunk levezényelni egy komolyabb gyógyterápiát. A MindEar sokaknak segíthet.

2024.01.29. – Hihetetlen, hogy a technológia mennyit fejlődött az elmúlt 100 évben. A Disney stúdió épphogy csak most ünnepelte az első évszázados születésnapját, ami azt jelenti, hogy maga a mozgókép is alig idősebb ennél. Elsőre nem hangzik őrületesnek ez az intervallum, mégis őrület, hogy meddig jutott az emberiség. Voltunk a Holdon, multimédia eszközöket hordunk a zsebünkben és elektromos autókat is hajthatunk. Ha valahol eltévedünk, már lassan nincs olyan kütyü, ami ne tudna minket kirángatni a bajból. Sőt, mint kiderült, már vannak olyan telefonos applikációk, amik egészségügyi problémákat is enyhíteni tudnak.

applikáció

A fülzúgás (latinul tinnitus) egy igen kellemetlen jelenség, amikor külső hangforrás hiányában hall valaki búgó, morajló, zakatoló vagy susogó hangokat. Egy meglehetősen gyakori panaszról van szó, ami leginkább az idősebbeket érinti. Van, akinél beavatkozás nélkül is elmúlik, míg másoknál befolyásolhatja a hallást, a hangulatot, a koncentrációt, az alvást, sőt súlyosabb esetekben szorongást vagy depressziót is okozhat. – írja a HVG.

A legnagyobb probléma ezzel a panasszal az, hogy több féle variánsa létezik. Van, amit terápiával lehet enyhíteni, van, amit csak műtéti úton lehet javítani, de előfordulhat olyan is, amit semmivel sem lehet orvosolni. Utóbbi esetén a betegnek együtt kell tudni élnie az állandó morajlással a fülében. Valószínűleg nekik lehet igazán jó hír, hogy a MindEar „akár már hetek alatt is csökkentheti a fülzúgást”.

Az app, ami edzi az elménk

Az ausztrál, belga, francia és új-zélandi kutatók által kifejlesztett applikáció hangterápiás kezelést tud végezni. Amikor zúg a fülünk, az agyunk érzékeli, hogy valami nincs rendben, így egyre komolyan összpontosít a forrásra. Ez vezethet ahhoz, hogy a beteg már nem tud másra figyelni, csak a zúgásra és megőrjíti annak hatása. Megfelelő edzéssel viszont rávehető az agy arra, hogy kevesebb figyelmet szenteljen a fülzúgásnak. Itt lép a képbe a kognitív viselkedésterápia, illetve a MindEar.

Az egyetlen „bökkenő”, hogy a terápiához képzett pszichológus is szükséges. Nem elég csak letölteni az App Store-ból a programot. Az éber figyelem és a relaxációs gyakorlatok, valamint a hangterápia kombinációját használja a MindEar. Így tudja elérni, hogy a beteg által észlelt hang elhalványodjék a háttérben. A vizsgálatba bevontak kétharmada tapasztalt javulást 16 hét után. Ráadásul, ha ezen kívül még pszichológus is segítette a munkát, az idő a felére csökkent.

Az applikáció egy edzésprogramot gyárt tehát a betegeknek, amin keresztül fejleszthetik a fókuszukat, hogy elnyomják az önkéntelen reakciókat. Ezzel enyhítve ezzel az agy összpontosítását a zúgásra.

Ezt olvastad már?

Olyan co-op zombijáték jön februárban, amiben saját zombid is lehet

×