Az Nvidia jelentősen felkavarta a videokártyás szegmenset januárban. Úgy tűnik, hogy az AMD is kénytelen árat csökkenteni.

2024.01.28. -Az elmúlt hetekben, hónapokban igazán izgalmas időszakot él át a videokártyás szegmens. Az Nvidia összesen öt új kártyát lengetett be az elkövetkezendő időszakban. Az RTX 4090 gyengített változata, az RTX 4090D szépen lassan megérkezik Kínába, ám az európai felhasználók sem unatkoznak. Január 17-én debütált a 4070 Super, január 24-én az 4070 Ti Super, míg január utolsó napjára várható az 4080 Super megérkezése. Valamikor február környékén pedig a gyengített RTX 3050 is megérkezhet a boltok polcaira. Időközben az AMD sem pihent, szépen csendben megérkezett az RX 7600 XT, immáron 16 GB VRAM-mal felvértezve.

Nem véletlenül intettünk mindenkit decemberben türelemre, ha a gépépítés került szóba. Ezek a videokártyák nem csak házon belül rendezik át a piacot, de az árversenynek köszönhetően a konkurenciára is kihatással lehet. A Super Nvidia kártyáknál ez kiemelten igaz lehet, hiszen az elődökhöz képest azonos (vagy olcsóbb) árral érkeznek, miközben jobb teljesítményt nyújtanak. Ahogy az sejthető volt, az AMD már meg is tette a szükséges válaszlépéseket.

Soha nem volt még ilyen olcsó az AMD Radeon RX 7900 XTX Európában

Az Egyesült Államokban tapasztalható árakat is érdemes lehet figyelgetni, ám hazánkban az európai, például a Németországban leolvasható trend sokkal többet mondhat. Az AMD Radeon RX 7900 XTX kártyát 2022 novemberében mutatta be az AMD, majd december végén már a boltok polcaira is megérkezett. A jelenlegi generáció csúcsmodellje a vörösek oldalán. Raszteres teljesítményben az RTX 4080-at is megszorongatja, de Ray Tracing és fogyasztás területén azért vannak elmaradásai. A VRAM mennyiségével sem spóroltak a mérnökök, összesen 24 GB-nyi memóriát kapott a bestia.

AMD 7900 XTX árcsökkenés

AMD 7900 XTX árcsökkenés

A kezdeti időszakban bőven 1200 euró környékén volt a kártya, januárban is ritkán merészkedett 950 alá. Az Nvidia bejelentéseinek hatására azonban történelmi mélypontra, 900 euró, 350 ezer forint alá azaz alá csökkent az RX 7900 XTX kártya ára. Ezzel bizony továbbra is versenyképes maradhat a gyártó, hiszen a 4070 Ti Super ársávjába esett le a 7900 XTX, miközben nyers teljesítményben egy kicsit többet is nyújt annál. Egy biztos, a felhasználók lehetnek az árverseny egyértelmű győztesei.

Forrás: Videocardz

Brutális fölénnyel nyerte a januári videokártya-csatát az Nvidia

×