A Counter-Strike 2 megjelenése óta félinformációk keringenek az interneten. A CS2 valóban többet használja a GPU, de a processzor sem mindegy.

2024.01.28. -A Counter-Strike rajongók évek óta vártak arra, hogy megújuljon a játék motorja. A Dota 2 már 2015-ben megkapta a Source 2 alapokat, ám a CS:GO átalakulására egészen 8 évig kellett várni. 2023 szeptemberében aztán hivatalosan is elrajtolt az új éra, immáron Counter-Strike 2 név alatt. Az azóta felmerült hibákról már többször is beszámoltunk az oldal hasábjain, ezúttal azonban a játékmotor lelkivilágába érdemes egy kis betekintést nyerni. Sokan úgy gondolták, hogy a Source 2-nek köszönhetően jóval kellemesebben futhat majd a játék, mint az korábban tette.

A fenti kijelentés valamilyen szinten igaz, hiszen egy megfelelő számítógépen a Source 2 sokkal jobban kiaknázhatja az erőforrásokat. A Valve-nak még rengeteg optimalizációt kell eszközölnie, mire „tökéletes” állapotokról beszélhetünk, ám a 0.1/1% FPS (drop) értékek egyértelműen jobbak, mint CS:GO-ban. Egyedül azok szenvedhetik, szenvedhették meg igazán a váltást, akik amúgy sem rendelkeztek túl combos masinával már az előző érában sem. Számukra valóban csak a több szintű komponens csere maradt opcióként. Felmerülhet azonban, hogy mi van azokkal, akik jelenleg egy közepesnek mondható gépet használnak és csak az egyik komponenst tudják fejleszteni.

Ezt a hardvert érdemes fejleszteni egy közepes erősségű PC-n, ha a Counter-Strike 2 a fő tényező

Manapság egy Ryzen 3000, 5000 szériás vagy Intel 12.-14. generációs, 6 magos processzort tekinthetünk közepes erősségnek, a Steam statisztikák szerint is.  Erre kiváló példa lehet a Ryzen 5 3600, az 5600 vagy épp az Intel i5-12400. Sokan azonban úgy gondolták félinformációk alapján, hogy a Source 2 motor egyáltalán nem támaszkodik annyira a CPU-ra, mint korábban.

Ez azonban egyértelműen hibás következtetés. A Counter-Strike széria továbbra is megkívánja a modern, gyors processzorokat, ám emellett sokkal jobban kihasználja a videokártyában rejlő erőt is. ThourCS a saját, i5-12400F processzorral felszerelt gépén prezentálta ezt. A GTX 1660 Ti -> RTX 4060 váltás alig pár FPS-t hozott a konyhára, miközben egy hasonló árkategóriájú CPU bővítés akár százas nagyságrendben is megemelte volna a képkockaszámot. Ha közepes videokártyával és processzorral rendelkezünk, akkor CS2 esetében megérheti először a processzort frissíteni, sokkal radikálisabb FPS emelkedést hozhat az, mint a VGA cseréje. Természetesen az átlagosnál gyengébb VGA esetében a videokártya cseréjét sem lehet elkerülni.

Régóta nem játszottak olyan kevesen a Counter-Strike-kal, mint most

×