Gigantikus magasságokba jutott a Palworld, ami mindösszesen 10 nappal a megjelenése után már 2023 egyik legnagyobb sikerének eladásaihoz közelít.


Bódi Dániel

2024.01.28. – Ahhoz képest, hogy a Palworld fejlesztőcsapatának tulajdonosa sem hitt a játék sikerében, elég nagyot fut: a Pokémon-szerű lényekkel reklámozott túlélőjáték ugyanis a megjelenése első pillanatától kezdve menetelt a Steam történetének egyik legnagyobb sikerévé válása felé, ami finoman szólva is csont nélkül sikerült neki.

Törvényszerű, hogy ami ennyire népszerű, amire ekkora figyelem szegeződik, annak hamar és szép számban megjelennek az utálói is: a Pokémon-ultrák nem győzik szórni az átkot-szitkot, sőt, még az Eurogamer és a PCGamer online hasábjain is találkozhattunk nem tetszést kifejező véleményekkel – bár egyik sem változtat a tényen: az emberek valamiért imádják a Palworldöt. Ha pedig jól szórakoznak a játékosok vele, akkor mégis kit érdekel, hogy kinek mekkora nyomással ömlik a szájából a sav?

Hasonlót láthattunk egyébként 2023 legzajosabb sikerét arató Hogwarts Legacy körül is, amit több ízben szerettek volna bojkottálni azok, akiknek nem tetszik J.K. Rowling feminizmusa nyomán megfogalmazott álláspontja a transzneműekről. A Hogwarts Legacy ellen petíció indult, kapott 1-es értékelést 10-es skálán egy játékokkal nem is foglalkozó „kritikustól” egy nem is olyan kicsi lap online hasábjain, Rowling ellenzői kiszivárogtattak egy csomó spoileres tartalmat – de még így is giga, az év legnagyobb sikere lett. Most a Palworld ellen szólalnak fel a Pokémonosok, akik szerint csak lopták a lényeket, miközben pár játékújságíró arról akarja meggyőzni a közönséget, hogy miért nem lenne szabad élvezniük a játékot. Hát kit érdekel?

Persze, hogy a Palworld is siker lett. Nyilván nem csak ezért, de minden bizonnyal a balhé is jó reklámot hozott a Pocketpairnek, ami a nagyokhoz képest kifejezetten vékony pénztárcából volt kénytelen megoldani az alig-alig létező marketinget. De működik a dolog, méghozzá olyannyira, hogy a Palworld egy másik összevetésben is lazán felért a Hogwarts Legacy-hez:

míg a Steamen ezidáig 7,6 millióan váltottak maguknak jegyet a varázsvilágba tartó Roxfort Expresszre, addig a Palworld fegyveres „pokémonjaira” idáig 9,6 millió fizető játékos volt kíváncsi.

Legalábbis a VG Insights statisztikái szerint, ami általában elég pontosan mutatja, miből mennyit kapkodtak szét a gamerek. Eszerint tehát a Palworldre konkrétan 2 millióval többen ugrottak rá a Steamen, mint a Hogwarts Legacy-re – amit azért is kell így külön kiemelnem, mert utóbbi az Epic Games Store-ban is megvásárolható volt. De sacc per kábé PC-n azonos eladásokon állhat a két játék – amit meg azért kell megjegyezni, mert a mágikus kaland egy éves pályafutása során több akciót is megélt már, amely során konkrétan annyiért lehetett rá lecsapni, mint január 18-a óta a 10-12.000 forintos korai hozzáférésű Palworldre, amivel a Game Passra előfizetve akár 3000 forintért is lehet játszani.

Ebből azért vastagon és elég világosan körvonalazódhat már, hogy mekkora siker is valójában a Palworld, ami egyelőre csak PC-n és Xboxon érhető el, a legnépszerűbb otthoni játékkonzolon, a PlayStationön egyelőre még nem. A teljes játékosbázist viszont még így is lehetetlen feladat megtippelni, hiszen az xboxosok többsége valószínűleg a Microsoft játékszolgáltatásán keresztül próbálta ki, és a kimagasló eladások mellett bizonyára PC-n is sokan tettek hasonlóan. A Palword azonban még a teljes összevetésben is különösen jól áll: a Hogwarts Legacy minden platformon – beleértve a Nintendo Switchet, az Xbox One és Series gépeket, a PlayStation 4-et és 5-öt – összesen 24 millió példányban talált gazdára nem egészen egy év alatt, míg a Palworldre egyedül a Steamen fele ennyien neveztek be 10 (!!!) nap alatt, és még nincs vége.

Szóval a Palworld elég nagy siker lett, aminél aligha lesz nagyobb 2024-ben.

Ezt is olvasd el:

Pokéhorror: 13 példa, hogy igazából pokémonokat zabálnak a Pokémonban

×