A pokémonok világában nem minden játék és mese: pokémon pokémonnak farkasa és az emberek sem mondanak nemet Pikachu puhára főzött fajtársaira.


Gábor János

2023.07.06. – Sose legyen nagyobb gondunk, de érdemes igazságot tenni abban a kérdésben, hogy az emberek vajon esznek-e a pokémonokat, vagy sem. Ahogy a való világban: gond nélkül falatozunk egy vadon élő állat húsából, miközben otthon ölbe vesszük, simogatjuk, fésülgetjük a házi kedvenceinket. Ugyanezen analógia mentén:

vannak pokémonok, akik a barátaink, miközben más pokémonok láttán meg összefut a nyál a szánkban?

A kérdést anno a Kotaku feszegette, azzal a végkövetkeztetéssel, hogy az ember nem eszik Pikachu fajtársaiból. De ez nem igaz, állítja a GameSpot; majd bizonyítékokat is tálal. Ami azt illeti, váratlanul sok példa akad arra, hogy az emberek intelligens, érző pokémonokat esznek. Ami egészen horrorisztikusnak tűnik. Vigyázz: az alábbi galéria után soha többé nem tudsz majd ugyanúgy nézni Ashre, Mistyre, Brockra, Jesse-re és Jamesre!

1. Farfetch’d leves

Az eredeti Pokémon anime 46. epizódjában Ash Pokédexe azt állítja, hogy „a Farfetch’d finom, különösen, ha póréhagymával főzik”. Emiatt a Farfetch’d egyébként majdnem kihalt, így egyszerre ritka Pokémon és keresett kulináris csemege. Később James megjegyzi, hogy „jó íze van, és jó az ízlése”. Az epizódon belüli kontextus még jobban összekuszálja a dolgokat azzal, hogy a Farfetch’d, amivel a banda találkozik, kifejezetten intelligens lény: képes például bonyolult trükköket végrehajtani.

2. A Tentacool nem finom

A 18. epizódban, a „Tentacool & Tentacruelben” Nastina olyan medúzaszerű Pokémonokkal száll harcba, amelyek aztán tönkreteszik a szállásépítésére vonatkozó terveit. „Undorítóak! Még csak meg se lehet enni őket!” -panaszolja Nastina. Ami a mi értelmezésünkben azt jelenti, hogy bosszúból mindenképpen megenné a Tentacoolokat, sőt, a kijelentésből biztos, hogy meg is próbálta. Úgy tűnik, az egyetlen dolog, ami miatt a Tentacool nem szerepel a tengerparti kávézó étlapján, az, hogy történetesen nem finom.

3. Pokémon a svédasztalon?

A 15. epizódban, a banda egy része és maga Pikachu is a St. Anne hajó fedélzetén lévő étteremben falatozgat. A büféasztalon egyértelműen található csirkecomb és homár, ami arra utal, hogy a Pokémon világában normális, hagyományosan ehető állatok is vannak. Meg néhány azonosítatlan húsféle (pokémonok?!), ami szintén szerepel a kínálaton. Ha ez így van, akkor Pikachu, édesfiam, csak nem kannibál vagy??

4. Magikarp a pácban

Miután Ash, Brock, Misty, Jesse és James hajótörést szenvednek a 16. epizódban, egy rögtönzött tutajon, a tengeren találják magukat. Egy idő után éhezni kezdenek, így többféle ízletes módját találják ki James Magikarpjának elkészítésére. A lehetőségek között filézett, sült, pácolt és flambírozott Karp is van, de aztán Misty gyorsan emlékezteti őket, hogy a Pokédex szerint a Magikarp csak pikkelyekből és csontokból áll. Ez a jelenet mindenesetre újabb bizonyíték arra, hogy az emberek, ha úgy hozza a sors, nem teketóriáznának, hogy megegyenek-e egy pokémont.

5. Magikarp a jégen

Magikarpnak lenni talán a legnagyobb szívás a Pokémon sorozat világában, hiszen a 26., Hypno szunyókálása című részben a csapat egy beteg egyeddel találkozik, mire Ash megjegyzi: „úgy néz ki, mintha készen állna a csemegepultra”. Ha ezt nem viccnek szánta (abban az értelemben, „olyan, mint a húspultok jégre tett haltetemei”), akkor több ponton sokkoló az élmény. Mert Ash ezek szerint elfelejtette, hogy a Magikarpok nem jó ételek, de azért egy halálközeli állapotban lévő pokémont látva simán úgy érzi, az készen áll rá, hogy megegyék.

6. A Togepi rántotta

A 47., Ki tarthatja meg Togepit? című epizódban Jesse, James és Meowth ellopnak egy Togepi tojást. Meowth furcsán anyáskodik vele, míg James ösztönösen feltörné, hogy kiszürcsölje a tartalmát. Aztán felmerül, hogy inkább főzni, vagy sütni kellene, hátha úgy finomabb. Aztán felmerül a rántotta is, mint lehetséges variáció, de lássuk be, egyik sem teszi szimpatikusabbá a Rocket csapatot.

7. Megenné a lovat / csikóhalat

Az 55. Riddle Me Thisben Ash és társai Cinnabar szigetéig utaznak, hogy Ash megszerezze a vulkán jelvényét az ottani edzőteremből. Igen ám, de az évekkel ezelőtt bezárt, és a sziget mára turistaparadicsom lett. Mivel főszezon van, a trió nem talál szállást, és a nagy keresgélésben Ashnak korogni kezd a gyomra. Erre azt mondja „olyan éhes vagyok, hogy meg tudnék enni egy ‘Horsea-t’ is”. Ez angolul értelmezhető szójáték: megfelelően ejtve a szokásos mondást idézi, azt, hogy „egy lovat is meg bírnék enni”. De ha kicsit elkenik az utolsó szótagot, akkor már a „Horsea-t”, vagyis Misty csikóhalszerű pokémonját jelenti. És megenné a kis bélpoklos, ha tehetné!

8. Létező állatok is esznek pokémont

A Pokémon anime egyik legfurcsább, és a maga nemében egyedi pillanata az, amikor a banda a 19. epizódban Gastlyval csatázik. A Gastly először egy labdát varázsol, hogy elterelje Meowth figyelmét, majd azt mondja: „a kígyó természetes ellensége a mongúz”. Aztán meg is idéz egyet, hogy megküzdjön Jesse Ekans-ával. Az olyan pokémonok, mint a Yungoose, a Gumshoos és a Zangoose ekkor még nem léteztek, így szegény animátorok csak egy szó szerinti mongúzt rajzoltak, aminek kedvenc csemegéje tényleg a kígyó, legyen az pokémon, vagy sem.

9. Él, mint hal a vízben

Érdekességképpen: a Pokémon anime valójában számtalanszor ábrázol normális, nem Pokémon halakat, illetve más, valóban létező tengeri élőlényeket, és nem egy alkalommal ételként teszi. Ez volt viszont az első eset, a 7. epizódban, amikor Ash maga is rácsodálkozik a halakra a Misty edzőtermében lévő akváriumban. Mi is ugyanúgy össze vagyunk zavarodva ebben a világban, mint Ash: ha vannak igazi ehető állatok ebben a világban, miért találnak az emberek étvágygerjesztőnek akár magasan gondolkodó, de mindenképpen érző pokémonokat?

10. Kagylózás a parton

Újabb példa az előbbire: a 63., „Az evolúciós megoldás” című epizódban a Rocket csapat kagylót keres a tengerparton. Meglepetésükre ki is ásnak egy Shelldert, ami több szempontból zavaró. Egyrészt újabb nyilvánvaló utalás valódi állatok – ebben az esetben kagylók – létezésére a Pokémonok világában, másrészt furcsa, hogy a Rocket csapatnak és más karaktereknek korábban nem okozott gondot a pokémonevés – akkor a Shellder miért is nem ugyanolyan jó étel legyen, mint a normál kagyló?

11. Mi volt előbb: a kagyló, vagy a héja?

Később, a 80., „Snow Way Out” című részben Meowth kagylólevesről álmodozik, miközben elképzeli, hogy a Rocket csapat egy meleg forrásban áztatja magát, miközben valójában egy fagyos igluban rekedt. Az eredeti japán tévéadások szerint ez az epizód „Az evolúciós megoldás” előtt játszódott, így valójában ügyes folytonosságot képez azáltal, hogy a csapat néhány epizóddal később kagylókra vadászik, hogy levest főzzön belőlük.

12. Irány nyugat, ifjú Meowth, és egyél egy kis csirkét!

A 67. epizód Meowth eredettörténetét mutatja be – beleértve azt is, hogy miért tud Meowth beszélni (azért, hogy lenyűgözzön egy nőstény Meowth-et, ami kissé gyenge magyarázat). Különböző ételek is megjelennek ebben az részben, köztük valami, ami úgy néz ki, mint egy sült csirke, és van egy döglött hal is – szóval megint csak ott tartunk, hogy teljesen indokoltalan bárkitől, ha pokémonhúsra fanyalodik.

13. Extra pont a listán: Slowpoke-farok

Íme egy bónusz bejegyzés, ami érdekes utalás a való élet néhány tiltott, mégis keresett luxuscsemegéjére. Ez az elem nem csak az animében, hanem a játékokban is megjelenik. A Slowpoke-farkakról van szó, amelyek fogyasztása feketepiaci beszerzéstől függ, annyira tiltott. Elég magas áron mérik, így a Rocket csapat is aktívan keresi. Bár a történetből arra is következtethetnénk, hogy a Slowpoke-farkak begyűjtése nem árt a pokémonoknak (hiszen a testrész visszanő), az anime világában máshol a tigriscsont-őrlemények vagy az elefántcsontok kereskedelméhez hasonló borzalomként utalnak rá.

Ezt is olvasd el:

A 20 legjobb magyar TikTok-csatorna, amiktől okosabb leszel

×