Homelander kétségtelenül a sorozattörténelem egyik legsötétebb figurája, akinek megszámlálhatatlan rémtette közül ez volt a 6 legelborultabb (eddig).


Bódi Dániel

2022.07.21. – Kétségtelen, hogy jelenleg a The Boys a legjobb felnőtteknek szóló szuperhősös témájú sorozat, illetve képregény-adaptáció, ami valaha készült. Az Amazon sorozata egészen komoly és kendőzetlen kritikát fogalmaz meg a fogyasztói társadalommal szemben, legyen szó a közösségi média használatáról, a nagyvállalatok egyre komolyabb szintű elhatalmasodásáról és profitéhségéről, a világpolitika eltorzulásáról, vagy a toxikus emberi kapcsolatokról és gyerekkori traumákról.

A sort pedig még nagyon sokáig lehetne folytatni, mindez azonban mit sem érne a tökéletes színészek nélkül. A The Boys ezen a téren is hihetetlenül jól teljesít, kiváltképp az egyik központi karakterrel, Homelanderrel, azaz Hazafival. Homelander az alapot adó képregények hasábjain is egy végtelenül pszichopátiás, nárcisztikus, megalomán, istenkomplexusos figura, aki millió és egy módon hökkentette meg az olvasókat. De szinte a semmiből berobbant Anthony Starr viszont olyan fenomenális módon kelteti életre az egyre inkább becsavarodó gonoszt, amihez fogható alakítást még nem láttunk ebben a műfajban – és nem is hiszem, hogy valaha is fogunk.

Nem is csoda, hogy 2021-ben a kritikusok őt választották a legjobb sorozatban eljátszott gonosznak és a szuperhősös sorozatok legjobb színészének. 

A The Boys harmadik évadát látva pedig abszolút megérdemelten ítélték neki a 2023-as Critics’ Choice Super Awards-on is ezeket a díjakat, hiszen olyan sötét jelenetekkel sikerül fokozni a karakterét, melyektől azonnal borsózni kezd a hátunk. Pedig a Superman kifordított, de nagyon is valóságos másának kontóján már eddig is megszámlálhatatlan gaztettet jegyezhetünk, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy bármi vagy bárki képes lesz megakadályozni őt az újabbak elkövetésében. Ezért is gondoltuk úgy, hogy a The Boys 4. szezonja előtt összeszedjük az anti-szuperhősök legrosszabbikának 6 legelképesztőbb, legbetegebb tetteit, melyeket láván köpni-nyelni nem tudtunk.

6. Homelander a tetőn veri ki

Ez a jelenet egyben egy paródia a DC és a Marvel szuperhősfilmjeinek az épület tetejéről a távolba révedős snittjeire, és egy kiváló bepillantás is Homelander önimádó elméjébe. Tulajdonképpen ezzel is zárul a The Boys második évada, ami azért is érdekes, mert eredetileg egy korábban, az első évadhoz felvett, de az Amazon kérésére akkor törölt jelenetről van szó.

Az egész nagyon kínos, de inkább ijesztő. Homelander egy sor megaláztatás és vereség után a Chrysler Building tetejére repül, hogy ott könnyítsen magán, miközben azt ismételgeti újra és újra, hogy „Bármit megtehetek”. Kamera szinte végig Starr arcára fókuszál, vagyis magát a műveletet nem látjuk, de még így is elképesztően szürreális.

5. Stormfront veri ki

Stormfront karaktere egészen nagy meglepetéseket tartogatott a második évadban, hiszen mint kiderült a vállalatot alapító Vought felesége volt, egyben pedig az első ember, aki szuperképességekre tett szert. Ja, és nem mellesleg náci, aki a 30-as és 40-es években kifejezetten jó viszonyt ápolt a német náci párttal.

Az éved végén meg is kapja a magáét Starlight, Maeve és Kimiko hármastól, majd mikor Butcher feleségének, Becca életére tör, fia, Ryan fejezi be utánuk a munkát. Vagyis robbantja szét a Homelandertől örökölt, de láthatóan erősebb hőlátásával.

Mint a harmadik évadból kiderült, Stormfront túlélte az incidenst, már ahogy, hiszen ágyhoz kötött, cselekvőképtelen nyomorékká vált. Ezt a kiszolgáltatott helyzetet pedig Homelander néhanapján ki is használja, így amikor betér hozzá, a nő kezét tulajdonképpen műpuncinak használja. Azért ez a jelenet is nagyon sokat elárul Hazafiról, illetve a narcisztikus személyek abszolút egyirányú szexuális kapcsolatairól.

4. Az év legjobb apukája! Ja, nem ide…

Mikor Homelander megtudja, hogy született egy gyereke, akkor eléggé begőzölt, amiért eltitkolták őt előle. Meg is ölte érte Madelynt az első évad végén. A másodikban pedig már azt is láthattuk, hogyan próbál a fiához kapcsolódni, akiben nem egy önálló entitást, sokkal inkább önmagát látja bele.

Ez persze nem igaz, Ryan egy kedves és kifejezetten érzékeny srác, akinek nem kifejezetten szeretne szuperhős lenni. Homelander viszont teljesen más véleményen van, ezért erőszakkal próbálja jobb belátásra bírni a tízévesforma Ryant. Amikor például repülni tanítaná meg a fiút, az hiába kérleli a manipulatív módon kegyetlenkedő apját, hogy hagyja őt békén, Homelander egyetlen érzelemmentes mozdulattal löki le őt a tetőről.

Amikor Ryan földet ér, és látja hogy a fiának fizikailag semmi baja, akkor az okozott lelki traumákat elbagatellizálva próbálja elhessegetni a felelősségét. Belátásra képtelen narcisztikus jellemvonások ezek, amivel sajnos nagyon sok gyereknek kell szembesülnie a valóságban is.

3. A hős megmentő! Jaj, már megint nem ide…

Homelander a médiában mindig mint a hős megmentő szeret tetszelegni, de az első évad első epizódjának végén pontosan meggyőződhettünk ennek teljes ellentettjével, amikor lelövi egy politikus magángépét. De nem ez az egyetlen hasonló jelenet, amikor egy repülőszerencsétlenségben miatta halnak meg emberek.

Szintén az első szezonban volt egy, talán még ennél is megrázóbb eset, amikor terroristák térítettek el egy utasszállítót. Homelander és Maeve indultak a megmentésükre, azonban amikor Hazafi a hőlátásával véletlenül megöli a pilótát és tönkreteszi a repülő vezérlőjét.

Az utasok pánikba estek és könyörögtek neki, hogy mentse meg őket, de a szemük láttára hull le a mítosz, és ismerhetik meg az igazi énjét. Egy nő ekkor Maevehez fordul, hogy ha őt nem is, de a kislányát vigyék el. Erről viszont Homelander hallani sem akar, ugyanis nem akar szemtanúkat arról, hogy mindenkit hagyott meghalni. A tragédia után pedig azt hazudta könnyek között a médiának, hogy már későn értek oda.

2. Öngyilkosság parancsszóra

A harmadik évad egyik legkeményebb jelenete volt, amikor születésnapja alkalmából egy öngyilkosságra készülő nőt választott ki magának, mint szulinapi hőstett. Meg is érkezett a helyszínre, amikor a mögötte lévő kihelyezett óriás kijelzőn beszámoltak Stormfront öngyilkosságáról.

Homelander azután meggondolja magát, és arra próbálja meg rávenni a fiatal lányt, hogy ölje meg magát. A baj csak az, hogy a lány ezt már egyáltalán nem szeretné megtenni. Ez az egyik legkellemetlenebb pillanat az egész sorozatban, és Homelander korábbi gyilkosságaival ellentétben ezt pusztán az érzelmi szorongása motiválja. Ez jelzi Homelander egyre kiszámíthatatlanabb és veszélyesen erőszakos viselkedésének kezdetét az évad során.

1. Elgurul a pirula

A második évad egyik, ha nem a legkeményebb jelenete volt, amikor a tömeg kivonul Homelander ellen tüntetni, majd amikor megérkezik a „hős”, az annyira felhúzza magát, hogy a hőlátásával tömegmészárlásba kezd. Egészen kegyetlen és megrázó képsorokat láthatunk ekkor, a legdurvább pedig, hogy Homelander mindezt mennyire élvezi.

Persze nem sokkal később felocsúdunk az elképedésből, amikor látjuk, hogy az egészről csak ábrándozott a narcisztikus szociopata, bár a harmadik évad végén csak ide lyukadunk ki. Az évad végén, amikor fiát, Ryant mutatja be a világnak, egy férfi a tömegből megdobta a gyereket.

Homelander erre pikk-pakk szétloccsantotta az agyát, ami viszont hihetetlenül ijesztővé teszi a jelenetet, hogy a szimpatizánsainak ez nagyon is imponál. Miután az élettelen tetem összerogy, az emberek éltetni kezdik a gyilkost, akinek az arcáról először a nézőkéhez hasonló meglepettség olvasható, ami groteszk mosolyba fordul át, hiszen jól tudja: most már bármit megtehet. Ezután egy pár másodpercig Ryant is láthatjuk, akin egyértelműen látszik, hogy apja sikeresen megtörte őt.

Ez volna Homelander hat főbűne szerintünk. Bár való igaz, hogy a listát még bőven lehetne hova bővíteni, ezért ha hiányolsz valamit, azt mindenképpen írd meg a felületeinken – főként Facebookon.

Na és a Stranger Things-et nézed?

Hát ez metál volt! – Ez a Stranger Things 4. évadának 5 legjobb jelenete

 

×