A Stranger Things 4. évada hemzsegett az ikonikus jelenetektől, ezért is volt nehéz kiválasztani az öt legjobbat.

Egészen hihetetlen, hogy a Duffer tesók milyen elképesztő magasságokba emelték a Stranger Things-et, ami az eddigi legeslegjobb évadját tudhatta maga mögött július 1-én. A Netflix legnagyobb becsben tartott sorozata rekordot rekordra halmozott: közel két hónapig nemcsak a legújabb, hanem az összes korábbi évadot a nézettségi toplistára tette, hogy aztán 13 Emmy-jelöléssel zárhassa a sikerszériát.

Ennek titka pedig a példás odafigyelésben, elapadhatatlan kreativitásban és tervezésben rejlik. Az alkotók legalábbis már nagyon régóta jól tudják, hogy pontosan hová szeretnék kifuttatni a történetet, így az évadok között bőven van idejük közel tökéletesre csiszolni az felépített egészet, illetve megtalálni a lehető legtökéletesebb, legszerethetőbb színészeket az újabb mellékszerepekre.

Ennek a munkának láthattuk a nem hibátlan ugyan, de mesteri eredményét a negyedik évad összesen kilenc epizódjában, melyek hiába voltak egyenként több mint egyórásak, azt nemhogy nem vette észre senki, de erősen meg kellett állni, hogy az ember ne gyors egymásutánban darálja le az összeset.

Ehhez pedig kellett is akaraterő rendesen, hiszen az évad tömve volt ikonikus, idézhető jelenetekkel, melyek azonnal a mennybe repített pár színészt, és nem egy klasszikus slágert. Ezek közül a pillanatok közül csemegéztünk, hogy végül nehezen, de kiválasszuk az öt legjobbat – szerintünk.

5. Chrissy halála

Az egyik legdurvább pillanat egyértelműen a súlyosan traumatizált Chrissy halála volt, amiben egyben bemutatták, hogy Vecna közel sem szarral gurigázik. A népszerű pomponlány az éber látomásai miatt felkeresi Eddie-t, mert azt hiszi, hogy némi drog segíthet neki elűzni, amit valójában Vecna szabadított rá, mikor első áldozatának választotta.

Eddie lakókocsijába lépve azonban szinte azonnal transzba esik, majd a saját elméjébe zárva próbál menekülni a szörnyeteg elől. A Duffer tesók ebben a megrázó jelenetben olyan kultikus horrorfilmek előtt is tisztelegnek, mint például az Evil Dead, így rögtön az első rész sikerült talán a legfélelmetesebbre is.

Chrissy sajnos nem éli túl a találkozást, ami egyben megpecsételi Eddie sorsát is, hiszen a hatóságok, úgy pedig az egész város úgy gondolja, hogy Eddie gyilkolhatta meg őt. Ezután indul meg a hajtóvadászat utána, szerencsére azonban nem a rendőrök, vagy Chrissy fanatikus barátja Jason, hanem Dustinék találják meg előbb.

4. Vecna = Henry Creel = 1-es

A Dufferek egyszerűen zseniálisan építették fel az egész évadot, amit mindenki legnagyobb meglepetésére két fejezetre bontottak. Az elsőt (Volume I) záródarabját pedig sikerült egy őrületes csavarral is megbolondítani, ami az összes korábbi évad történése is egy új, eddig még csak nem is sejtett megvilágításba helyezte.

Az, hogy Vecna nem egy egyszerű, de nagyhatalmú szörnyeteg, hanem 11-es korábbi sorstársa és segítője, Henry, aki egyben az első kísérleti alany is volt Papa laborjában, sokkal személyesebbé és tragikusabbá tette az egész eseménysorozatot. Vecna 11 hathatós közreműködésével került a Hellyel lefelébe/Átfordított világba/Tótágasba, így a bosszúja is érthetőbbé vált.

3. A legmetálabb gitárszóló evör!

Az évadzáró egyik legjobb jelenete, és egyben az időközben hatalmas közönségkedvenccé vált Eddie legnagyobb karakterfejlődésének csúcspontja is. Eddie és Dustin azt kapták feladatuknak, hogy valahogyan csalják el Vecna tanyáját őrző demo-denevéreket, amit egy rögtönzött metál koncerttel oldanak meg.

A D&D kalandmester tehát elektromos gitárját markolva feláll a lakókocsijának sötétebbik alteregójának tetejére, ráküldik a cuccot az erősítőre, majd belecsap a Metallica ikonikus dalába, a Master of Puppetsbe. A terv beválik, a kicsi, de annál veszélyesebb szárnyas lények felfigyelnek a nótára, így a Robin-Nancy-Steve hőshármasnak van esélye időben lekapcsolnia Vecnát, mielőtt az elkapja a csalinak használt Maxet.

Az egészet a Metallica és Eddie muzsikája teszi emlékezetessé, akinek a végén még arra is jut ideje, hogy lenyomja a világ legmetálabb gitárszólóját.

2. Running up that hill

Ennek a jelenetnek a zsenialitását nem is nagyon példázhatná jobban más, mint az, hogy ezt talán még az is látta, aki soha egyetlen percet sem nézett a Stranger Thingsből. Elképesztő precizitással megkomponált színpadi mű, ami annyira erős lett, hogy nemcsak a Maxet alakító Sadie Sinket repítette a csúcsra, hanem Kate Bush 1985-ös ‘Running Up That Hill’ címú popslágerét is, ami hetekig befoglalta a zenei listákat.

Max szabadulása Vecna elől egy óda az élethez, és egyben egy csodálatos allegória a depresszióval való küzdelemre is. 

1. Will szívhez szóló, de fájdalmas vallomása

A Stranger Things negyedik évadának legerőteljesebb és legérzelmesebb pillanata nem egy akciójelenet, egy menekülés, vagy heroikus kiállás volt, hanem egy érzelmileg megrendítő, bátorításba csomagolt önvallomás. Itt válhatott egyértelművé, hogy Will Byers miért is szorult ennyire háttérbe, miért is bújt el tudatosan a karaktere.

Will monológja Mike-hoz egy hihetetlenül erős, sorozatban ritkán, de talán még sosem látott coming out, egy őszinte, kendőzetlen, de rettegéssel teli szerelmi vallomás. Ebben a jelenetben semmi sincs konkrétan kimondva, vagy a néző szájába rágva, mégis, nemcsak Will személyes, hanem a homoszexualitás szenvedéstörténetét láthatjuk a manifesztálódni.

Na és szerinted melyik volt a legjobb pillanata a Stranger Things 4. évadának?

Nem mellesleg így készült Max és Vecna epikus jelenete:

Így készült a Stranger Things 4 legmenőbb jelenete – Vecna vs. Max

 

https://leet.hu/shop/newmerch/

×