A Sony nemrég olyan szabadalmat nyújtott be, ami segítené a PlayStation játékosokat abban, hogy megfelelő csapattársakat találjanak maguknak.

2024.01.24. – Személyesen is érzem annak a hatását, hogy néha milyen nehéz megfelelő csapattársakat találni az online játékhoz. Na persze nem azért, mert egy-egy játékban ne lenne elég játékos, a probléma általában inkább az időbeosztással és a rendszerességgel van. Van, aki délután ér rá, van aki csak este, van aki csak olykor-olykor, így bizony a közös játékot néha nagyon nehéz összeegyeztetni. A problémán és annak megoldásán egyébként a Sony is elgondolkozott, és ki is találtak valamit. Nemrég egy olyan szabadalmat nyújtott be, ami segíteni szeretné a PlayStation játékosokat abban,

hogy szokásaikhoz hasonló csapattársakat találjanak.

Hogyan?

A Sony terve tehát egy olyan matchmaking rendszer az online játékokban, ami az alapján sorsolja össze a PlayStation felhasználókat, hogy ki mikor, mennyit, hogyan szokott játszani. A rendszer lényege, hogy a Sony megfigyeli, hogy valaki mennyit szokott általában egyszerre játszani, és ez alapján keres társakat. Gyakorlatilag tehát a cél az, hogy olyanokkal rakjon össze a rendszer, aki úgy szokott játszani, mint mi.

Az online játékok terén inkább a skill-alapú (képességalapú) meccskeresés a jellemző, aminek lényege, hogy olyanokkal kerülsz egy meccsbe, akik hasonló képességekkel rendelkeznek. Ez van a Call of Duty-ban is. Sok játékos azonban nem biztos, hogy olyan partnereket keres, akik hasonló skillel rendelkeznek, hanem inkább olyanokat, akikkel többet lehet együtt játszani, és akár rendszeresen. A kooperatív játékosok érdekében a Sony jelenleg tehát egy olyan társkereső rendszeren dolgozik, ami a játékosok kiválasztásakor figyelembe veszi, hogy ki milyen hosszan szokott egyszerre játszani, milyen gyakran tart szünetet benne, és azt például milyen sokáig. Bár a bejelentés nem említ konkrét játékokat, valószínűleg működne olyan játékokban, mint a Destiny 2.

A probléma adott

Sajnos a probléma valóban létezik, amit saját bőrünkön tapasztalunk. Csoportokban én is rendszeresen kerestem Rainbow Six: Siege játékosokat, akikkel néhány napig sikerült együtt játszani. Aztán általában kiderült, hogy teljesen más időben, más mennyiségben szeretnénk játszani. A fenti, szokások alapján működő matchmaking talán valóban segítség lehet. Van, aki csak gyorsan akar menni néhány kört, van aki néha csak egy-egy dologban kér segítséget, van aki pedig rendszeres társat keres. A baj az, hogy a Sony számtalan szabadalmat szokott benyújtani, így egyáltalán nem biztos, hogy a fenti ötlet megvalósul. Reménykedjünk!

Ezt láttad már?

Sose látod az Oscar-jelölt filmeket? A Netflixen 9 már fenn van

×