A játékipar vezetői szerint túl sok veszteséges vállalkozás működik a videojáték-iparban, amit bezárások követhetnek idén.

2024.01.23. – Az elmúlt egy évben, sőt az elmúlt hónapokban is rendszeresen láttunk olyan híreket, hogy a videojáték-cégek hány embert küldenek el. Költségcsökkentési és egyéb okokból számtalan alkalmazott veszíti el állását olyan vállalatoknál, melyeknek kedvenc játékainkat köszönhetjük. Nemrég jött a hír, hogy a League of Legends fejlesztője, a Riot Games is elküld több mint 500 embert. Lehetséges, hogy ez a leépítési hullám nem ér itt véget, sőt. Farhan Noor játékfejlesztő, aki a videogameslayoffs.com oldalon a 2023-as év elejétől nyomon követte a leépítéseket, azt mondja:

tavaly mintegy 10500 alkalmazottat rúgtak ki a játékiparból.

2024 durva lesz

Úgy tűnik, hogy ez a hullám 2024-ben még durvább lesz, legalábbis ha azt vesszük, ami az elmúlt hetekben történt. A statisztikák szerint idén, 2024-ben már 3000 tervezett leépítésről tudni. A GamesIndustry.biz-nek név nélkül nyilatkozó iparági vezetők szerint a játékiparra nehéz idők várnak az adók, a számtalan új megjelenés és az óvatos befektetők miatt.

„Ha 2023 az elbocsátások éve volt, akkor 2024 a bezárások éve lesz” – mondta egy cég vezérigazgatója. „Nem csak a fejlesztőkre, de a kiadókra is várhat. Egyszerűen túl sok a veszteséges cég a videojátékok terén. Akár két évig tartó nehézséggel nézhetünk szembe” – tette hozzá.

„Túl sok játék kapott zöld utat 2020-ban és 2021-ben. Vissza kell térni a pandémia előtti rendre. Már most látható, hogy a kiadók kevesebb játékot terveznek. Ez mindenhol így van. Az online játékboltok tele vannak, a játékok pedig egyszerűen nem hozzák azt a szintet, amit korábban.”

Elbocsájtás

A GDC legutóbbi State of the Game Industry felmérése szerint a fejlesztők körülbelül egyharmadát érintette a az elbocsátás a 2023-ban. Sok fejlesztő már most aggódik, hogy mi lesz vele 2024-ben.

„A stúdiók túl gyorsan nőttek a világjárvány idején, és az emberek kevesebb pénzt költenek játékokra a válság miatt” – írta egy névtelen fejlesztő. „A buborék sajnos kezd kipukkadni. Remélem, hogy ez új startupokat hoz létre, amik forradalmasítják a játékfejlesztést.”

Reméljük, hogy a játékipar szép lassan visszatér arra szintre, amikor nem kell aggódnunk a megjelenések száma és a minőség miatt. Talán ha a játékosok újra bízni tudnak a fejlesztőkben, kiadókban és jó játékokat kapunk, az egész ipar fellendül. Túl naiv vagyok?

Ezt láttad már?

9+1 fantasztikus sorozat 2023-ból, amit vétek volna kihagyni

×