Elkészült a Windows 11 eddigi legeslegkisebb verziója, ami mindössze 100 megabájt helyen terpeszkedik – de valószínűleg senki sem fogja használni.

2024.01.23. – Igen nagy bravúrt ért el egy NTDEV nevű kísérletező szellemű programozó, akinek sikerült mindösszesen 100 megabájtba besűríteni a Microsoft 2021-ben debütált operációs rendszerét, a Windows 11-et. Jelenleg ez a legkisebb fájlméret, amit sikerült elérni, és aligha valószínű, hogy lesz ennél sokkal kisebb.

Ennek oka, hogy a Tiny11-nek elnevezett 100 megás Windows 11-ből hiányzik ez-az, amit egy átlagos felhasználó azért elvárna. Ilyen például a grafikus felület: az aprócska rendszerből ezt teljes mértékben kigyomlálta a fejlesztője, így mindössze egy parancssorhoz, vagy a rég letűnt DOS-hoz hasonló felületen szöveges utasításokkal használhatjuk. Ezt leszámítva az op rendszer lényegi része megmaradt, csupán sokkal körülményesebb azokat különböző parancsokkal használni.

A legminimalistább Windows 11 ötlete egyébként a Microsoft MinWin elnevezésű régi projektjéből jött, ami ehhez hasonló grafikai elemek nélküli formában zsugorította össze előbb a Windows Vista, majd a Windows 7 és a Windows Server 8 R2 komponenseinek magját. De nem ez NTDEV egyetlen Windows 11 tömörítős munkája. A Tiny11 projektje keretében korábban mindössze 3 gigára tudta csökkenteni a rendszer helyigényét – grafikus felülettel együtt, sőt, később még egy videokártyán is képes volt elindítani.

A videokártyás futtatás azért is érdekes, mert a Microsoft kezdetben meglehetősen magas követelményeket fektetett a Windows 11-re nyitott felhasználók elébe, akik jobb híján maradtak az amúgy máig – és valószínűleg sok-sok évig még – kifejezetten jól muzsikáló 10-nél. Ezért hiába nem egy rossz rendszer a Windows 11, eddig mégis kevesen váltottak fel rá Windows 10-ről, a Statcounter adatai szerint legalábbis a többség a régit preferálja: míg a világ Windowsainak valamivel több, mint 67%-a 10-es, addig a 11 decemberben 26,5%-ot hasított magának a PC-s piacból.

Ezt is olvasd el:

5 retro gamer pillanat, amit csak az igazi veteránok értenek

 

 

 

×