A Windows telepítője manapság rengeteg helyet foglal. Vannak azonban elvetemült felhasználók, akik igyekeznek ezt is kijátszani.

2023.10.29. – A Windows 11 kifejezetten erős követelményekkel érkezett meg 2021 őszén. Processzorszinten is megköveteli a legújabb technológiákat, de a videokártya DirectX támogatásának is meg kell ütnie egy szintet. A Microsoftnak valahol meg kellett húznia a határt, ha nem akar az idők végezetéig 20 éves hardvereket támogatni. Ezen korlátozások egy része kijátszható, néhány felhasználó nagy örömére.

Kicselezhetjük a Secure Boot, a TPM 2.0 vagy épp a processzor típusának ellenőrzését, ám ezek később visszaüthetnek. Egyre több program, köztük akár a Valorant Anti-Cheatje is megköveteli ezeket meglétét, hiába verjük át az operációs rendszert. Az utóbbi időben ráadásul ezek kivitelezését folyamatosan megnehezíti a Microsoft, melynek köszönhetően egyre több, tisztább Windows telepítést köszönthetünk a gépeken. A felhasználók gépei is fejlettebbek, mint 2 éve, a Steam statisztikákon is világosan látható, hogy egyre nagyobb teret hódít meg a friss rendszer. Úgy tűnik azonban, hogy 2023 októberére a modderek sem tétlenkedtek, éppen a napokban érkezett meg a minden korábbinál kevesebb helyet és erőforrást kérő Tiny11 Core.

Drágám, a Windows 11 telepítők összementek!

A Tiny11 egy jelentősen lecsupaszított Windows 11, mely jóval kevesebb memóriát és tárhelyet kér magának a gépünkön. A rendszer az akár több tíz GB-ra rugó helyfoglalás helyett akár 3 GB tárhellyel is beéri. Sőt, magát a telepítőt tárolhatjuk egy 2 GB-os pendrive-on is. A Windows 11-ből eltávolításra került a Windows Store, a Windows Defender és az Edge is. Ennek ellenére bármilyen programot futtathatunk a lecsupaszított operációs rendszeren, melyet leginkább fejlesztői és tesztelői környezetekhez ajánl a fejlesztő.

NTDev, a projekt vezető fejlesztője különleges módon prezentálta ezeket a képességeket még 2023 nyarán. A GpuRamDrive program és egy virtuális környezet segítségével a laptopjában található mobil RTX 3050 4GB-os memóriájára telepítette fel az operációs rendszert. A sebességek hozták egy átlagos, PCIe Gen 3.0-ás SSD sebességeit, ám természetesen a VRAM azonnal törlődik, ha újraindítjuk a rendszert. Rengeteg potenciállal rendelkezik ez az extra Windows 11 változat, kíváncsian várjuk, hogy mivel jelentkeznek a hardcore Windows rajongók az elkövetkezendő időszakban. A zsugorított telepítőt >IDE< kattintva érheted el.

Forrás: PCFórum

Éjszakai eseménnyre készül az Apple – Ezek az újdonságok érkeznek

×