A TikTok ellen 5000 szülő indított pert a sok-sok panasz és a platformon terjedő vírusos trendek miatt, amik halálos áldozatot is követeltek.

2024.01.22. – Nagyon régóta vitatéma, hogy a TikTok mennyire veszélyes vagy mennyire árt a kiskorú felhasználóknak, és mennyire kéne ezért a platformon szabályokat bevezetni? Nos, egyes szülők úgy gondolják, hogy gyermekük védelmében mindenképpen érdemes beperelni a TikTok üzemeltetőjét, annak negatív hatása miatt. Ahogy arról a Dexerto is beszámolt, a TikTok most egy hatalmas perrel néz szembe, mivel 5000 szülő az Egyesült Államokban jogi lépéseket tett.

A szülőket képviselő ClaimsHero saját honlapján azt állítja, hogy a szülők akár 10 000 dollár kártérítésre is jogosultak, mondván az alkalmazás „keresési algoritmusa a platformot droggá változtatja – könyörtelenül erőszakos, szexuális, sőt öngyilkos tartalmakkal, amik akár 12 éves gyerekeket céloznak meg”.

Okkal indult

Az említett pert egyébként többek között egy szomorú eset váltotta ki, amikor egy 12 éves lány olyan kihívást próbált teljesíteni, aminek következtében majdnem öngyilkos lett. Miközben persze a veszélyes online kihívások miatt aggódnak, a szülők szerint a platform függőséget is okoz.

„Most sürgetőbb, mint valaha, hogy a szülők felelősségre vonják a TikTokot, hogy a családok igazságot szolgáltathassanak a függőséget okozó alkalmazás által okozott sérülések miatt” – mondta a ClaimsHero alapítója, Kelvin Goode.

Persze nem ez az első alkalom, hogy aggódó szülők jogi lépéseket tesznek a TikTok ellen. 2022 júliusában két haláleset miatt indítottak pert a cég ellen, miután gyermekek vesztették életüket egy kihívás során. Utah és Iowa állam kormánya szintén pert indított a TikTok ellen, azt állítva, hogy az alkalmazás árt a gyerekeknek és „megtéveszti” a szülőket. Sokan egyébként annak örülnének a legjobban, ha a TikTokot betiltanák az Egyesült Államokban.

Sajnos már Magyarországon is terjednek a veszélyes online kihívások:

Már Magyarországon is terjednek a veszélyes online kihívások

×