Néhány címben akár 100-as nagyságrendű FPS növekedésre készülhetnek az Intel CPU-k tulajdonosai. Úgy tűnik, hogy nem csak a 14. generáció profitálhat.

2024.01.21. – Az Intel a 12. generációval kezdődően radikálisan megváltoztatta a processzorai működését. Míg korábban csak egyetlen típusú maggal találkozhattak a vásárlók a kupak alatt, az új generáció friss fejlesztést tartogatott. Az óriáscég P és E magokkal vértezte fel a legtöbb processzorát. A P a Performance rövidítése, mely ebben az esetben az erős, ám de sokat fogyasztó magokat takarja. Az E magok az Efficiency szóból eredeztetőek. Ezek olyan magok, melyek bár teljesítményben elmaradnak a P magoktól, közben kevesebb fogyasztással rendelkeznek.

Intel Apo

Az Intel APO nevet viselő fejlesztése az elmúlt időszakban többször is felmerült az oldal hasábjain. Az Intel 2023 végén publikálta az apró segédprogramot. Az APO az Application Optimization rövidítése, mely el is árulja annak funkcióját. A segédprogram segít a processzornak abban, hogy a P és E magokon megfelelően ossza el a terhelést. A Windows 11 rendelkezik ennek egy korábbi, beépített változatával, ám a tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy szükséges lehet az APO bevetése is.

Régebbi Intel processzorokra is megérkezik az Intel APO

Az APO első mérései kifejezetten biztatóra sikerültek. Rainbow Six Siege-ben közel 200 FPS-el többet sikerült kisajtolni a program bevetésével, mint anélkül. A Metro esetében szintén körülbelül 100 FPS-el hozott többet az APO-val felvértezett masina. Ez bizony már százalékban és képkockában is kimutatható ugrás. Éppen ezért voltak szomorúak sokan, amikor a cég magabiztosan kijelentette, hogy csak a 14. generáció kapja meg a fejlesztést.

Azért is volt különösen fájó pont, mert a 14. generáció alapvetően nem is friss fejlesztés, hanem a 13. generáció kicsit felemelt órajelű processzorait takarja. A 13. generáció pedig hatalmas hasonlóságot mutat a 12. generációval. Úgy tűnik, hogy az Intel a közösségi nyomásra meggondolta magát 2024 elejére. A 2024-es CES konferencián kijelentették (-0:30 környékén a fenti videóban-), hogy ezeket az optimalizációkat megkapják a 12. és 13. generációs egységek is. A fenti két, kiemelt játék mellett az F1 22, World Warz Z, Guardians of the Galaxy címek is profitálhatnak, a lista pedig folyamatosan bővül. Az új változat megjelenésének időpontja ismeretlen, ám a 14. generáció tulajdonosai IDE KATTINTVA már most is próbálgathatják az APO-t .

Forrás: TechSpot

Lebukott az Intel, ezt tartogatja az elkövetkezendő három CPU generáció

×