Az Intel 14. generációs egységeinek második adagja január elején debütált. Könnyen lehet, hogy a 15. generáció sincs már olyan messze.

2024.01.21. – Az Intel január első napjaiban leplezte le az új processzorait. Több szinten sem hívhatjuk ezeket teljesen friss termékeknek. Egyrészt a 14. generációt már 2023 őszén bemutatták, ám akkor csak az erősebb változatok kerültek piacra. Ezt pótolta most a cég. Másrészt az iparág szerint a 14. generáció nem is különálló generáció, hiszen a chipek azonosak, csak kaptak egy kis extra gyári órajel emelést. Ezzel nehéz vitatkozni, hiszen a mérések alapján is erre jutottak a nemzetközi oldalak.

Az azonban vitathatatlan, hogy a 14. generációs processzorokat akár régebbi Intel alaplapokba is bepattinthatják a vásárlók. A 12., a 13. és a 14. generáció is az LGA-1700 foglalatra építkezik, melynek legnagyobb előnye, hogy továbbra is támogatja a DDR4 memóriákat a DDR5 mellett. Remek kérdés volt azonban, hogy milyen tervekkel vág neki az Intel a soron következő generációknak. Úgy tűnik, hogy ezen sem kell már olyan sokat gondolkodni, hiszen a Videocardz kiszivárogtatta a soron következő chipset legfontosabb tulajdonságait. Nézzük is ezeket!

Ennyi volt a DDR4 támogatás Intel részről

A képekért a már törölt YuuKi-AnS Twitter fiókja biztosította, aki korábban is már jelentkezett valós szivárogtatással. A fenti táblázat akár laikus szemmel is könnyen értelmezhető, de érdemes lehet kiemelni a felhasználói szempontból is legfontosabb specifikációkat:

  • A foglalat az LGA-1851 nevet viseli majd, azaz a korábbi processzorok támogatásról le kell mondania az Intel rajongóknak
  • A dokumentum egyértelműen kiemeli, hogy a DDR4 támogatás megszűnik, immáron az Intel is DDR5 exkluzív egységekkel jelentkezik
  • A processzorok várhatóan a Core (Ultra) 200 nevet viselik majd magukon, szakítva a korábbi elnevezéssel és számozással.
  • Három generációt támogathat a foglalat
  • A korábbi 16x Gen5 és 4x Gen4 CPU-hoz tartozó PCIe sávok helyett már 20x Gen5 és 4x Gen4 sávokkal találkozhatunk a Z890-es chipsettel rendelkező alaplapokon. A chipset PCIe sávok is fejlődnek, teljesen szakítanak a Gen3 technológiával, kizárólag Gen4 sávok lesznek.
  • A csúcskategória továbbra is 8P mag + 16E mag kombinációban tetőzik
  • A Wi-Fi támogatás is javul, immáron a WiFi 7 kerülhet majd előtérbe.

Jelenleg tehát ennyit lehet tudni az Intel érkező processzoraival kapcsolatban, ha hihetünk a kiszivárgott dokumentumoknak. A korábbi leakek alapján valószínűsíthető a 2024-es megjelenés, ám a hivatalos bejelentésre még hosszú hónapokat kell várni.

Forrás: Videocardz

Havi 2,5 millió forintot keresett egy programozó úgy, hogy egy program dolgozott helyette

 

×