Elgondolkodtál már azon, hogyan váltak legendákká kedvenc mémhőseink, vagy hogyan néznek ki most? Ha igen, akkor nagyon jó helyen jársz!


Bódi Dániel

2021.06.02. – Az internet tele van mémekkel, amelyeken valós személyek vagy állatok csinálnak valami irtó vicceset, esetleg vágnak számukra egyébként vállalhatatlan ábrázatot. Ezek többsége mindenféle háttérsztori, eredet nélkül válnak pillanatok alatt az internet legendáivá, melyekkel sokáig nem is nagyon foglalkozott senki.

Most azonban, amikor az NFT-k előre megjósolhatatlan hosszúságú korába léptünk, egyre többen lépnek elő a fényre, hogy az internet népe által híressé vált képeikkel és/vagy videóikkal milliókat keressenek. Nincs is ezzel baj, hiszen ők is emberek, akik nem amúgy a nem kívánt világhírrel ezidáig nem is kerestek egyetlen petákot sem.

Na de elgondolkodtál-e már azon, hogyan váltak mémlegendákká és -hősökké, és hogyan néznek ki most? Ha a válaszod igen, akkor most jó helyen vagy, következzenek a Mémlegendák!

Success Kid – alias Sam Griner

Success Kid (Sam Griner)

Ez a mém 2007-ben született miután Laney Griner a Flickr-re feltöltötte az ominózus fotót a fiáról, Samről, aki éppen homokot próbált enni. Korábban az ‘I Hate Sandcastles’, vagyis az ‘Utálom a homokvárakat’ című mémként vált híressé, később azonban már a ‘Success Kid’ – ‘Sikeres gyerek’-ként terjed tovább.

A váltás azért történt, mert az anyuka rosszul érezte magát a korábbi felirat miatt, mert úgy érezte rossz fényben tünteti fel fele kisfiát. A mém azóta különböző reklámokban, Xbox képernyővédőkben és megannyi más dolgon is szerepelt már. A „kis” Sam ma már 13 éves.

Grumpy Cat – alias Tardar Sauce

Grumpy Cat (Tardar Sauce)

Mindenki kedvenc mogorva macsekja, eredeti nevén Tardar Sauce 2012-ben vált szinte egy csapásra világkedvencévé, hogy gazdája feltöltött pár képet a mókás ábrázatáról. Mindezt egyébként a keresztharapás nevű rendellenességnek (amikor az alsó fogsor előrébb áll és a felsőre csúszik) és a törpenövésének „köszönhet”.

Grumpy Cat sajálatos módon 2019-ben hunyt el 7 évesen, de kitörölhetetlenül beírta magát az internetes mémek történelemkönyvébe.

Doge – alias Kabosu

Doge (Kabosu)

Kabosu, a csodacuki Shiba Inu kutyácska nem sokkal Grumpy Cat után vált híressé, egészen pontosan 2013-ban. A gazdája akkor töltötte fel róla a 2010-ben készült ikonikussá vált és időközben kriptovalutába evolválódó képet az ebről. Kabosu szerencsére él és virul, ma már 15 éves és még egy Instagram oldala is van.

Disaster Girl – alias Zoe Roth

Disaster Girl (Zoe Roth)

Az ikonikus képet Dave Roth készítette kislányáról, Zoéról, amint a tűzoltókat nézi egy hozzájuk közel eső tűzeset oltása közben.  Az apuka később benevezte a felvételt egy fotós magazin által meghirdetett versenyre, amit meg is nyertek, majd ahogy 2007-ben megjelent a magazinban, azonnal felkapták a kislányt.

Zoe fotóját ezután megannyi híres események képeire szerkesztették rá, és nyilván az internetet is gyorsan meghódította, mint Disaster Girl, a Katasztrófa lány. „Szeretném, ha a mém segítene abban, hogy valahogyan bejussak a főiskolára, vagy kifizethessem az egyetemet” – mondta Zoe néhány évvel ezelőtt a Refinery 29-nek. Erre pedig 2021-ig kellett várnia, amikor az NFT-nek köszönhetően 144 millió forintot kaszált édesapjával a képen.

Side-Eyeing Chloe – alias Chloe

Chloe még 2013-ban terjedt el irdatlanul a neten, miután édesanyja feltöltötte a videót Youtube-ra, amit a Disneyland-es meglepetésre reagáló gyerekeiről vett fel. Míg az idősebbik lány, Lily örömkönnyekben tör ki, addig a kis Chloe zavart arckifejezéssel egyenesen a kamerába néz, mintha nem lenne teljesen biztos benne, hogy mi történik, vagy épp csak így reagált a tesójára.

Chloe természetesen rendkívül sokat változott ezalatt a 8 év alatt, sőt, már igazából influenszernek számít, hiszen több százezer követője van Instagramon.

A pislogó fehér csávó – alias Drew Scanlon

Blinking White Guy (Drew Scanlon)

Drew Scanlon az ameriaki Giant Bomb nevű videojáték portál videós szakembere volt egykoron. A csapat egyik heti „Unprofessional Fridays” című műsora során hősünk éppen nézte, ahogyan Jeff Gerstmann főszerkesztő egy 2D-s játékkal, a Starbounddal játszik. Mikor a főnöke egyszer csak egy vicces megjegyzéssel élt a heréivel kapcsolatban, akkor a már legendává váló pislogással reagált Scanlon.

Hide the Pain Harold – alias Arató András

Harold Hiding The Pain (András Arató)

A budapesti mérnökurat itthon keveseknek kell bemutatni, hiszen a szakmája után mémként is sikeres karrierutat tudhat magának. Arató András fotója – ha minden igaz – 2011 szeptemberében született, amikor a DreamTime vízjelével ellátott stockfotó felkerült a Facepunch oldalára, ezután viszont nem volt megállj.

A mém előbb a népi rajongásnak köszönhetően lett felkapott, később azonban már egy egészen jól menő „brandet” építettek köré, ami ugyancsak kiválóan mutatja András profizmusát. Legutóbb még az Álarcos Énekesben is láthatták a nézők, amikor a Szörnyecske jelmez alatt próbálta átverni Dancsó Péter és Sebestyén Balázsékat.

Roll Safe -alias Kayode Ewumi

Roll Safe (Kayode Ewumi)

A mém a BBC Three 2016-os „Hood Documentary” című minidokumentumsorozatából származik, amelyben a Kayode Ewumi színész által alakított karakter a fejére mutatva azt mondja, hogy azért talál egy nőt gyönyörűnek, mert az okos. Kayode Ewumi jelenleg 27 éves, és egy másik BBC-féle sorozatban, az Enterpiece-ben is szerepel.

Bad Luck Brian – alias Kyle Craven

Bad Luck Brian (Kyle Craven)

A kép 2012-ben vált mémé, miután Ian Davies feltöltötte haverja, Kyle évkönyvi fotóját – igen megint oda – a Redditre. A fotó elkészítése előtt Kyle a pulcsijával dörzsölte szét az arcát, hogy jó vörös legyen, és még egy elég kellemetlen mosolyt is villantott, hogy véletlenül se legyen jó a végeredmény.

Craven most szülővárosában, Ohioban él feleségével és kutyájával, és menedzserként dolgozik az apja kereskedelmi építőipari cégénél.

Good Luck Charlie – alias Mia Talerico

Ez az ikonikus mém a Disney egyik műsorából, a Good Luck Charlie-ből származik, amikor az egyik jelenetben az akkor még igen fiatal Mia Talerico ezt a vicces fejet vágta. A lány azóta a korszellemnek megfelelően influenszer lett, Instagramon például már 1,3 millió követője van.

Ez ennyi volt, de itt a folytatás:

Így néznek ki a leghíresebb mémek akkor és most – Mémek eredete 2.

×