Az EA közel 5 éve jelentette be a Plants vs. Zombies 3-at, aminek korai verziója mától néhány országban már ingyenesen játszható.

Bódi Dániel

2024.01.19. – Bár jómagam sosem estem a Plans vs. Zombies bővkörébe, de 2009-ben jó pár középiskolai társamon testközelből figyelhettem meg, hogy mennyire rá lehet, pontosabban rá lehetett kapni a növények és az élőhalottak végeérhetetlen háborújára. A játék korának Fortnite-ja volt, legalábbis a népszerűség tekintetében, mert még azok is játszottak vele, akiket egyébként totál hidegen hagynak a videojátékok.

A Plants vs. Zombies egy valódi popkulturális jelenség volt (mint a Fortnite), a sikerén felbuzdulva elkezdődött a tower defense műfaj virágzása, ami nem csak mindenféle klónokat hozott, de olyan címekbe is beburjánzott – mind játékelem, aminek amúgy semmi köze sem volt hozzá (például Assassin’s Creed), az igazi sikert viszont akkor aratta, amikor már nem volt olyan eszköz, amin ne lehetett volna játszani vele. A siker természetesen felkeltette a legnagyobbak figyelmét is, 2011-ben pedig az EA be is kebelezte a fejlesztő PopCapet, majd megkezdődött a sajtolás időszaka.

Az EA megpróbált minden is kipasszírozni a Plants vs. Zombiesból – úgy a játékosokból, akik nem sokkal később már a második részre, majd egy csomó spin-offra függhettek rá. Még magyar fejlesztésű flipperasztalt is kapott a multiplayer akció Garden Warfare 1-2 és a Battle for Neighborville mellett, sőt, a Heatstone után szabadon még egy gyűjtögetős kártyajáték is készült belőle. Az érdeklődés azonban jelentősen megcsappant, így a 2013-as Plants vs. Zombies 2 után sokáig nem készült több egyeneságú folytatás, majd 2019-ben az EA egyszer csak előállt a harmadik etap hírével – ami azóta is várat magára.

A bejelentés óta eltelt lassan 5 évben többször is megmutatták már a Plants vs. Zombies 3-at, sőt, párszor egy szűk közönség még játszhatott is vele, de mindannyiszor elérhetetlenné vált, megjelenési dátumot pedig a további fejlesztések ígérete mellett sem kapott. Érthető, hiszen a PvZ-nek óriási örökséghez kell hűnek maradnia – ezért mától kezdődően egy kifejezetten kiterjedt újabb soft launchot tart az EA, amely során előbb az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Ausztráliában, a Fülöp-szigeteken és Írországban, hamarosan pedig más országokban – úgy remélhetően Magyarországon – is megjelenik a legendás játék folytatása.

Fontos azonban, hogy ez még nem a végleges verzió!

A fejlesztők a játékosok visszajelzései alapján fognak csiszolni a klasszikus, a 2009-es első részben megismert recepten alapuló PvZ 3-on, ami a 2024-ben várható 1.0-ás verzióval is ingyenes marad. Az EA hivatalos közleménye szerint hónapokig újabb tartalmakkal készülnek; többek között fejlesztői betekintésekkel és interjúkkal, tippekkel és trükkökkel, valamint új funkciókkal és karakterekkel örvendeztetik meg a régi és új rajongókat. Üröm az örömben, hogy a free to play jelleg – na meg az EA „jó” szokása miatt valószínűleg roskadásig lesz tömve mindenféle mikrotranzakcióval.

Ha akad olyan magyar olvasónk, aki a fentebb sorolt országokban tartózkodik, az az Apple Store-ból és a Google Play Store-ból már töltheti a Plants vs. Zombies 3: Welcome to Zomburbiát.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Képes vagy megkülönböztetni a valódi fotókat az AI generált képektől?

×