Az Nvidia a DLSS technológia után teljeses más feladatokat is rábíz az algoritmusra. Úgy tűnik, hogy az AMD sem akar lemaradni.

2024.01.18. – Az elmúlt években az összes neves VGA gyártó kifejlesztette a saját képskálázó megoldásait. Sok esetben teljesen eltérő elven működnek ezek, ám a végeredmény és a cél azonos. A videokártya a monitorunk natív felbontásához képest alacsonyabb felbontáson rendereli ki a képet, majd ezt próbálja feljavítani különböző algoritmus, AI bevetésével. Értelemszerűen az alacsonyabb felbontásnak köszönhetően több FPS-t sajtolhatunk ki a videokártyából, így összességében jóval kellemesebb játékélményt kaphatunk. Ide sorolhatjuk az Nvidia DLSS-t, az AMD FSR különböző verzióit, illetve a kevésbé elterjedt Intel XeSS-t is.

Az utóbbi időben azonban rájöttek arra a gyártók, hogy nem csak játékok esetében lehet bevetni ezeket. Az algoritmusok kiválóan működnek olyan videókon, képeken is, melyek valamiért alacsonyabb felbontásban kerülnek lejátszásra. Igaz lehet ez YouTube videókra, de helyi fájlok esetén is javíthat az élményen akár az FSR, akár az Nvidia megoldása. Az utóbbi kifejezetten élen jár ezekben, hiszen régebb óta elérhető a böngészős és VLC támogatás is a zöld kártyák fanatikusainak. Úgy tűnik, hogy az AMD sem akar sokáig kivárni, az AMD FSR megérkezik több alkalmazásba is.

Mi az az AMD FSR?

AMD FSR

AMD FSR

Az Nvidia DLSS megoldásával szemben ez inkább egy szoftveres oldalról megközelített algoritmus, így nincs különleges hardverigénye. Átlagosan 2x nagyobb képkockaszámot kapunk a használatával a natív felbontáshoz képest. A technológia finomhangolható is, 4 beállítási profilt állíthatunk. A legjobb az egészben, hogy processzorba épített iGPU-kkal vagy akár NVIDIA kártyákkal is működőképes a dolog, a GTX 1650 szériát már gond nélkül támogatja az AMD FSR 2. Az FSR 3 esetében is hasonló rugalmasságot olvashatunk le. Teljesen cross-platform a technológia, támogatja a DX12, a Vulkan, de még a régebbi, DX11 API-t is.

Hamarosan érkezhet az VLC és böngészős támogatás is

Az Nvidia közel egy éve leplezte le az RTX Video Super Resolution megoldását. Ezt jelenleg YouTube videóknál és VLC fájloknál is hasznosíthatják a felhasználók. Az AMD nem adott hangzatos nevet a saját megoldásának, nemes egyszerűséggel a FSR Video nevet viseli magán.

Zongorázható a különbség a jobb oldali képeken

Első körben biztosan exkluzivitást élveznek az AMD videokártyával rendelkező felhasználók. A fenti kép jobb oldalán tökéletesen látható, hogy mennyit jelenthet majd a technológia alkalmazása a mindennapokban. A felső képen az eredeti, 720P felbontású videót láthatjuk, míg alatta az FSR által feljavított, 1440P-re hajazó tartalmat. Jóval élesebb, tisztább képkockákkal találkozhatnak majd az AMD tulajdonosok. Legyen szó YouTube videókról vagy épp régebbi filmekről, minőségi ugrást tapasztalhatnak alacsony felbontású tartalmak esetén. Ráadásul mindezt úgy kapják meg, hogy új eszközt nem is kell vásárolniuk. Csak előnyökkel jár ez az újdonság. 

Az FSR azonban teljesen multiplatform megoldás, ahogy fentebb is említettük, így nagy eséllyel előbb-utóbb az Nvidia és Intel kártyákkal rendelkezők is kiaknázhatják a képességeit. Papíron a konzolok is profitálhatnának ebből az újdonságból, ám az AMD jelenleg erről nem adott ki semmilyen információt. Jól látható, hogy merre mozdul el az iparág, a kártyákon található RT és AI egységeket már régóta nem csak a játékokban vethetik be a felhasználók. Azon sem kell meglepődni, ha az Intel 2024-ben szintén bemutat egy hasonló megoldást, a saját, XeSS algoritmusára építve. Az AMD tulajdonosok a fenti újításon kívül javított AVC, HEVC és AV1 Codec támogatásra is készülhetnek a hamarosan érkező, új Adrenalin drivernek köszönhetően.

Forrás: TechSpot

Szuperek a Superek: az AMD máris csökkenteni kezdi a videokártyái árát

×