Az Nvidia elképesztő VGA dömpinggel indítja a 2024-es évet. Ezt bizony az AMD sem hagyja szó nélkül, máris árat csökkentettek a vörösek.

2024.01.17. – Az Nvidia igazi videokártya dömpinggel készül januárra. Január 17-én, a délutáni órákban kezdődött meg a 4070 Super árusítása, majd ezt követően a 4070 Ti Super és a 4080 Super kerülhet majd terítékre. Az RTX 4070 Super kifejezetten kellemes kártya lett, szinte a 4070 Ti erejét birtokolja, miközben jóval kellemesebb árcédulával rendelkezhet és más téren sincs lemaradása. Ha a hazai árazás is rendben lesz, akkor igazi favorit lehet a középkategóriában. Ebből kiindulva a 4070 Ti Super is remek vétel lehet majd, jól tudja ezt az AMD is.

Az AMD Radeon RX 7900 XT kártya 2022 novemberében jelent meg, decemberre már a hazai boltok polcain is megtalálhattuk. A nyers erejére sincs panasz, hiszen a 4070 Ti és a 3090 Ti közé pozicionálta magát. Ray Tracingben nem annyira erős, ám a felhasználók egy részénél ez nem jelent problémát. A VRAM-ot nem spórolták le az AMD mérnökei, 20 GB-nyi GDDR6 pihen a nyomtatott áramkörön. Annak idején 900 dolláros árcédulát álmodott meg mellé az AMD, ám úgy tűnik, hogy az új Nvidia kártyáknak köszönhetően hatalmasat esett a kártya ára.

Közel 200 dollárral olcsóbban beszerezhető az AMD csúcskártyája

AMD videokártyák árai

AMD videokártyák árai

Az AMD már korábban 799 dollár környékére csökkentette a kártya árát, ám úgy tűnik, hogy újabb 100 dolláros árvágással jelentkezett január 17-én. Az amerikai NewEgg oldala gyorsan le is reagálta ezt, már 700 dollár környékén is beszerezhető egy korrekt, 3 ventilátoros példány. Természetesen az európai árak ezektől eltérőek, ám az arányosság az általában hazánkba is eljut. Azaz a jelenlegi RX 7900 XT árakhoz képest 30-40 ezer forinttal olcsóbb árcédulákra érdemes készülni a közeljövőben.

 A HardwareLuxx csapata a német árakat is megszerezte, Európában 769 eurós árcédulára érdemes készülni. Ez 300 ezer forint körüli összeget tartogat, mellyel akár még versenyképes is maradhat az AMD. A 4070 Super modellekhez képest egy kicsit drágábbak lesznek, ám teljesítményben többet adhatnak a felhasználóknak. Az extra VRAM pedig 4K felbontások esetén igencsak jól jöhet, főleg a manapság tapasztalható, nem létező optimalizációk tükrében. Izgalmas időszaknak nézünk elébe, az árversenyből szerencsére mindig a vásárlók profitálnak a legtöbbet.

Forrás: Videocardz

Megérkeztek az RTX 4070 Super tesztek – A középkategória új sztárja?

×