Sokan a Google-t támadták egyből, amikor a napokban a YouTube elkezdett furcsán viselkedni, miközben adblocker bővítmények futottak a háttérben.

2024.01.18. – A napokban több médium is – köztük mi is – foglalkozott a YouTube megmagyarázhatatlan lassulásával. Több felhasználó is arra lett figyelmes, hogy a híres videómegosztó sokkal rosszabbul teljesít, mint ahhoz hozzászoktak. Akadozott, irreálisan hosszan bufferelt, vagy éppen be sem töltött. A lassulást és teljesítmény romlást az adblockerekhez vezették vissza, Redditen még bizonyító videók is megjelentek. Az internetes közösség meg volt róla győződve, hogy ez ismét a Google-höz vezethető vissza. A cég ugyanis a tavalyi évben komoly lépést tett az adblockerek teljes kiszűrésének irányába. S míg jelenleg még mindig vannak olyan blokkoló programok, amik működnek, a legtöbb már csak különféle kompromisszumok mellett teljesít. Vége van hát annak az időszaknak, amikor csak egy gyors bővítménytelepítéssel megúsztuk a reklámáradatot.

Na, de tényleg a Google a ludas?

Mivel tényleg egy olyan helyzetről van szó, ami egyetemesen megmozgatta az internetezőket, relatíve gyorsan kiderült a hiba oka. Ebben az esetben érdemes felmenteni a Google-t, ugyanis nem ők okozták a YouTube lassulását adblock használata közben.

A hibát konkrétan az AdBlock és az AdBlock Plus okozta.

youtube

A probléma gyökere egészen pontosan a bővítmények alatt nyugvó motor új, 1.1.1-es verziószámú változata, mely az AdBlock 5.17-es és az AdBlock Plus 3.22-es verziójában jelent meg néhány nappal ezelőtt. – írja a HVG.

Erre egyébként Raymond Hill, a uBlock Origin fejlesztője hívta fel a figyelmet X-en. A szintén reklámblokkoló fejlesztésével foglalkozó fejlesztő mondta ki elsőként, hogy nem a Google mókolt a YouTube kódjával. Furcsa is lett volna, hiszen tapasztalatai szerint a uBlock felhasználók nem tapasztaltak lassulást a weboldalon. Ebből kikövetkeztette, hogy máshol keresendő a hiba, majd pedig rálelt az Adblock problémájára.

 

 

Ezen felül Hill arra is kitért, hogy ez nem egy YouTube-exkluzív probléma. Akár más, a Google-től teljesen független oldalak is érintettek lehetnek. Legfőképpen azok, amik úgynevezett „dinamikus frissítéssel” rendelkeznek. A kényelmetlen hiba ráadásul nem oldódik meg annyival, hogy felfüggesztjük a hibás bővítményeket. Ez után ugyanis még jó párszor frissítenünk kell az érintett oldalakat, hogy a teljesítményük javuljon.

Az AdBlock szóvivője azonban már közölte, hogy élesítettek egy frissítést mind a sima, mind pedig a Plus verzióhoz, ami már nem okoz lassulást sem a YouTube-on, sem pedig máshol!

Ezt olvastad már?

A PS5 Európában (is) minden téren földbe döngölte az Xboxot tavaly

×