Úgy tűnik egy időre lezárult az Epic és Apple jogi csatározása. Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága nem hajlandó meghallgatni őket.

2024.01.18. – Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága véget vetett az Apple és az Epic közötti jogi csatározásnak. Már egyik fél fellebbezését sem hajlandó meghallgatni az iOS-áruházak irányelveivel kapcsolatos, régóta húzódó vitájukban.

Az Apple fellebbezett egy alsóbb fokú bíróság döntése ellen, ami elrendelte az iOS irányelveinek bizonyos módosításait. Míg az Epic fellebbezett ugyanennek a bíróságnak az ellen, amely szerint az iOS terjesztéssel és bevételszerzéssel kapcsolatos irányelvei sértik a szövetségi trösztellenes törvényeket. A Legfelsőbb Bíróság bírái mindkét fellebbezést elutasították. Az Epic Games CEO-ja, Tim Sweeney a fejlesztőkre nézve „szomorúnak” ítélte a Legfelsőbb Bíróság elzárkózását. Úgy gondolja, hogy az Apple „legyőzte” az egész Amerikai Egyesült Államokat azzal, hogy nem sikerült megnyitni az iOS-t a külvilág felé.

Mi is történt a háttérben?

Hogy mit gondol ez alatt? Nos, az Epic azért szállt harca az Apple-el, mert utóbbi csak és kizárólag a saját boltjában volt hajlandó engedélyezni a fizetést. Ez pedig azt jelentette, hogy az árcédulákra is hatással voltak. A balhé onnan indult, hogy az Epic a saját kozmetikai tartalmait a saját áraikon akarta értékesíteni az iOS verzión belül is. Ám az nem tetszett az Apple-nek, hogy az így értékesített tartalmakból ők nem láttak semmi hasznot. Jelen helyzetben az Apple 27%-ot követel minden appon belüli vásárlásból abban a helyzetben, ha a program az App Store-ból lett beszerezve. És hát mégis honnan máshonnan telepítenénk bármit az iPhone-jainkra, vagy iPad-jeinkre, nemde?

Apple

Az internetes vásárlások után fizetett 27%-os jutalékot „Apple-adónak” nevezi Sweeney. Ami „megöli az árversenyt”. Úgy gondolja, hogy az Apple szándékosan izolálta a folyamatot az iOS szokásos „fizetési folyamatától”. Ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak be kell jelentkezniük egy külön böngésző munkamenetbe, és „újra kell keresniük a megvásárolni kívánt digitális terméket”. A rendszer a jelenlegi állapotában figyelmeztetést is küld a felhasználóknak, amit Sweeney „ijesztőképernyőnek” nevez.

Az ítélet tavaly az Egyesült Államok San Franciscó-i körzeti fellebbviteli bíróságán ment át. Többnyire helybenhagyták, ami több fellebbezéshez vezetett. Ami pedig végül ahhoz, hogy a Legfelsőbb Bíróság lényegében azt mondta: „itt végeztünk„. Így van, addig-addig dobálta a pöttyöslabdát egymásnak az Apple és az Epic, hogy a Legfelsőbb Bíróság jelenleg hallani sem akar róluk. Hogy később fellángol-e ismét az ellentét, azt nem tudni. Az viszont biztos, hogy ennek az ítéletnek az Apple jobban örül, mint az Epic.

Ezt olvastad már?

A PS5 Európában (is) minden téren földbe döngölte az Xboxot tavaly

×