Kellemetlen helyzetben találhatta magát a Capcom a tavaly októberi, csalásról szóló online konferenciája után. Az Enigma megjelenésével a játékokat támadják a játékosok.

2024.01.17. – Az úgynevezett „review-bombing” egy olyan internetes mozgalom, aminek eredményeképpen direkt rontják le emberek egy-egy játék, film, vagy egyéb tartalom értékeléseit. A magyarul talán „visszajelzés bombázásnak” – na igen, ezért használom inkább angolul – fordítható támadások többnyire akkor történnek, ha egy kiadó valami nagyon rosszat tett, vagy egy tartalom ellenrajongói rosszat akarnak embereknek. Sűrűn előfordult például, hogy a Marvel filmek értékeléseit a DC rajongók direkt lehúzták a föld alá. Na meg sajnos ez visszafelé is többször megtörtént. A másik esetre példa pedig a Blizzard lehet. A WoW-ért is felelős stúdió ugyanis nem egyszer keveredett botrányba a múltban, amikre sokan úgy reagáltak, hogy elkezdték ócsárolni a játékaikat. Nos, most a Capcom találta magát hasonló cipőben, bár a japán kiadó nem egy diszkriminációs balhé miatt.

capcom

Forrás: Capcom

Még 2023 októberében nyilatkozott a Capcom arról, hogy szerintük egy „játék modolása is csalásnak minősül”. Persze nem is kellett több a moddereknek és a modokat kedvelő játékosoknak, azonnal rászálltak a japán cégre. A Resident Evil, Monster Hunter, illetve Devil May Cry sorozatokért felelős Capcom egy online konferencia keretein belül beszélt a csalásokról és ezek megállításáról. Többnyire arról volt szó, hogy hogyan szeretnék megakadályozni ezt a jelenséget a saját játékaik kapcsán, ám útközben eldurrantották azt, hogy a modokat is egy kalap alatt kezelik a konkrét csalásokkal. Az 50 perces előadásnak tényleg csak egy elenyésző töredékéről beszélünk, ám a köztudatban szinte csak a korábban idézett mondat maradt meg.

Balhé a Capcom háza táján

Ez még egyébként védhető is lenne, hiszen a konferencián külön kiemelték, hogy nem a jelenséggel van bajuk. Hiszen, ha egy fejlesztő engedélyezi a modokat (lásd Skyrim), teljesen rendben van az egész. A Capcomnak csak azzal van gondja, hogy ha erre nem hatalmazzák fel a felhasználókat a készítők. Ezt ráadásul most egy Enigma nevű programmal meg is próbálják akadályozni. A szóban forgó szoftvert a Resident Evil Revelations PC-s verziójával kezdte tesztelni a kiadó. A játékosok visszajelzései szerint viszont ez a DRM szoftver (digitális jogok menedzselésére szolgáló program), befolyásolja a játékok teljesítményét is. A Denuvo-hoz hasonló program tehát nem elég, hogy megköti a kreatív játékosok kezét, de még ront is a játékélményen sokak számára. Vagyis sokak szerint a Capcom paranoiája most az ártatlan játékosokon csattan.

Ennek hangot adva természetesen jöhetett is a menetrendszerinti review-bombing. Miközben a játékosok lehúzták egy-egy Capcom cím értékelését, a kommentszekciókat elárasztották a felháborodott véleményeikkel. Szóvá téve, hogy az Enigmát több régi játékukhoz is hozzárendelték, ráadásul úgy, hogy erről nem értesítették a tulajdonosokat. A bombázás még a 2013-as Lost Planet 3-at is elérte, a PC-s közösség szabályosan fortyog.

A Capcom viszont még hivatalosan nem reagált az őket érő vádakra. Feltehetően azért, mert készültek ilyesmire és így látják jónak…

Ezt olvastad már?

8 fantasztikus játék jön a Game Passba, de lesz egy nagyon fájó távozó is

×