Az Apple az EU hatására implementálta az iPhone-okba az USB-C csatlakozót. Úgy tűnik, hogy a szoftveres oldalnak is alkalmazkodnia kell a jogszabályokhoz.

2024.01.16. – Az első iPhone 2007 júniusában került forgalomba. Akkor talán az Apple még nem is tudta, hogy milyen szintű iparági jelentősége lesz ennek. Voltak, akik a bejelentés után leszólták a telefont, ám mostanra már egyértelmű, hogy teljesen megváltoztatta a világot. Nem ez volt az első okostelefon, nem ez volt az első érintőképernyős telefon, ám az Apple olyan tulajdonságokat, fejlesztéseket ötvözött egy készülékbe, amelyre addig nem volt példa. Az első hónapokban azonban csak a gyári alkalmazásokkal érhették be a felhasználók, külsős programokat nem telepíthetek a készülékre.

Szerencsére az Apple hamar kapcsolt, így 2008 közepén hivatalosan is elstartolt az App Store nevet viselő, alkalmazásokat árusító virtuális bolt. 2011 októberére pedig már a félmillió alkalmazást is sikerült átlépnie az App Store-nak. Igen ám, de a Play Store-tól eltérően kőkemény feltételeket szab az óriáscég a felületen megjelenő alkalmazások számára. Sokan emiatt szeretik a platformot, ám mások éppen ezért nem váltanak iOS rendszerre. Úgy tűnik, hogy hamarosan minden megváltozhat.

Saját App Store-t kaphat az EU az elkövetkezendő hetekben

Az új uniós irányelvek arra kényszerítik a vállalatot, hogy engedjenek fentebb említett a korlátozásokon. Úgy tűnik, hogy hamarosan az európai felhasználók az App Store-on kívüli forrásokból is telepíthetnek majd alkalmazásokat. Ezt sideload, sideloading néven találhatjuk meg a nemzetközi felületeken. Az Apple-nek március 7-ig meg kell lépnie a feltételek megteremtését, úgy tűnik, hogy egy kifejezetten radikális lépéssel teszik ezt meg.

Apple App Store 2024 januárjában

App Store 2024 januárjában

A MacRumors weboldal információi alapján az Apple teljesen szétválasztja az EU App Store-t a világ többi részétől. Míg a többi verzióban a régi korlátozások lesznek érvényben, addig az európai változatban szabadabban telepíthetnek majd a felhasználók. Ez olyan alkalmazásokra is hatással lehet majd, mint a böngészők. Jelenleg a külsős böngészők is a Safari motorját kénytelenek használni, ám a jövőben a mobilos Firefox és Chrome is saját fejlesztésű motorral érkezhet meg a sideloadnak köszönhetően. A pontos feltételek még nem ismertek, az azonban biztos, hogy az alkalmazások fejlesztőinek is alkalmazkodniuk kell az új körülményekhez.

Forrás: PCFórum / MacRumors

22 év után visszatér a klasszikus Xbox kontroller a modern konzolokra

×