Az AMD a Ryzen processzoroknál lehetőséget ad ECO módra. A felhasználók jelentős része nem is tud róla, pedig igazán hasznos fejlesztést.

2024.01.16. Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendhetnek az AMD Ryzen 7000-es processzorok. A gyengébb modellek is remek választások lehetnek közepes számítógépekben, de a felső kategória sztárja egyértelműen a 7800X3D. Vitathatatlanul a legjobb gamer processzor jelenleg, a legtöbb címben több FPS-t sajtolhatunk ki a segítségével, mint az Intel i9-14900K-ból. Mindezt úgy, hogy kifejezetten baráti maradhat a fogyasztása az Intel szörnyetegéhez képest. Mindeközben természetesen a 3000, 5000 szériát sem érdemes elfelejtenünk.

Sok esetben semmilyen hátránnyal nem jár az AMD ECO mód játékokban

Sok esetben semmilyen FPS hátránnyal nem jár az AMD ECO mód játékokban | Forrás: Gamers Nexus

Sok tulajdonos azonban nem is tudja, hogy az AMD egy korábbi fejlesztését sem engedte el az új foglalaton sem. Ez pedig nem más, mint az ECO mód. Ez az opció korlátozza a processzorok fogyasztását, ám nem olyan mértékben, mint amit sejteni lehetne. Ennek köszönhetően jóval hatékonyabban duruzsolhatnak az egyes egységek, mely egyenes utat jelent a sokkal könnyebb hűtéshez is. Szintén remek hír, hogy játékok alatt szinte kimutathatatlan hátránnyal jár a mód, miközben megannyi előnyt hozhat magával. Alkalmazások alatt már megszenvedhetik a számok, az időtartamok ezt az opciót, így inkább a gamerek számára ajánlott a bekapcsolása. Nézzük is, hogy miként kapcsolható be a funkció.

Az AMD ECO mód bekapcsolása

Az ECO módot két módon kapcsolhatják be a felhasználók. Az egyik esetben még a BIOS-t sem kell meglátogatni, hiszen az AMD gyári programja mindent intéz helyettük. Nézzük is ezt az eshetőséget.

  • Első lépés: Töltsd le a hivatalos, Ryzen Master applikációt az AMD weboldaláról és telepítsd fel éppen úgy, mint ahogy azt bármilyen más programmal tennéd.
  • Második lépés: Nyisd meg az alkalmazást, majd ha kéri, akkor adj neki adminisztrátori jogosultságokat. Ha valamiért nem indulna el alapból, akkor a jobb-klikk, futtatás adminisztrátorként opcióval érdemes elindítani.

AMD ECO Mód

  • Harmadik lépés:  Ezt követően a fenti felülethez hasonló felépítéssel kell találkoznod. Szerencsére nem sokáig kell keresgélni, hiszen a Control Mode mellett „Eco” lehetőséget kell kiválasztani.
  • Negyedik lépés: A beállítás után érdemes az Apply helyett az Apply & Test lehetőségre nyomni. Ekkor egy gyors stresszteszt keretein belül leteszteli a rendszer stabilitását a program.
  • Ötödik lépés: Ha mindent rendben talált az alkalmazás, akkor nincs más dolgod, mint újraindítani a számítógépet, hogy a még hatékonyabb fogyasztást és még alacsonyabb hőfokokat élvezd.

A fenti lehetőség mellett UEFI/BIOS-ból is bekapcsolható az Eco Mode. Ez gyártóként eltérhet, a legtöbb alaplap gyártónál a AMD CBS > SMU common options > Eco Mode menüpont alatt található. Értelemszerűen ezt On vagy Enabled állapotra kell billenteni, majd az F10 billentyűvel elmenteni a beállításokat. Ezt követően a processzor szintén Eco Mode-ba kerül, miközben külsős alkalmazás használatára nem is volt szükség.

Még plusz FPS-t is hozhat

ECO Mode is very good, performance increases for gaming
byu/genkernels inAmd

Bizonyos esetekben a kedvezőbb hőmérsékleteknek és az ezzel járó magasabb órajeleknek hála akár FPS növekedést is tapasztalhatnak a játékosok játékok alatt. Az Eco Mode főleg a „gyengébb” (pl. 7500F, 7600, 7700) processzorok tulajdonosainak kedvez, hiszen a 32 magos szörnyek már azért megszenvedik a túlzott korlátozásokat. Szintén nem jó ötlet olyan környezetben bekapcsolni, ahol gyakran futnak minden szálat kihasználó alkalmazások, hiszen értelemszerűen ekkor nem tud teljes erővel dolgozni a processzor. Gaming szituációkban azonban mindenképp megérhet egy próbát a bekapcsolása, hiszen pár másodperc alatt kikapcsolható, ha mégsem vált volna be az ECO mód. Ryzen 7000 szériánál minden eddiginél hatékonyabb a funkció, de régebbi processzorok esetében is érdemes lehet adni egy esélyt.

Forrás: DigitalTrends

Ezzel készül az Intel 2024-ben videokártya fronton – Jöhet a flagship?

×