Az Intel 2022-ben valóban megérkezett a videokártyás szegmensbe. Hétről hétre egyre jobb alternatívák az Arc Alchemist egységek, jöhet az új generáció.

2024.01.15. – Az Intel 2022-ben jelentette meg dedikált videokártyáinak első, klasszikus értelemben vett szériáját. 2022 végén már hazánkban is kapható volt néhány modell, az elmúlt időszakra pedig természetessé vált, hogy akár még alternatívaként is lehessen tekinteni ezekre az egységekre. Az óriáscég már az első időszakban nyíltan jelezte, hogy az első, Arc Alchemist széria nem erőfitogtatásról szól majd. A hardver korrekt, ám a szoftveres részről voltak, vannak problémák. A fejlesztők nem pihennek, szinte minden második héten érkezik új Intel driver, a legtöbb címben tényleg mérhető és értékelhető FPS növekedést érnek el.

A kezdet azonban éppen ezért nem volt igazán gördülékeny. 2022-ban hónapokon keresztül csúsztatni kellett az adott régiók startját, mely az üzletfelek szemében sem volt túl pozitív döntés. Már akkor, 2022 végén felmerült annak lehetősége, hogy az Intel a fenti ok miatt el is kaszálná a teljes GPU részleget. Sokan túlzónak találták ezeket az információkat, ám kétségtelen, hogy volt már hasonlóra példa az elmúlt évtizedekben. A teljes kasza szerencsére elmaradt, ám 2023 elejére az Intel átrendezte a videokártyákkal foglalkozó részleget. Ekkor a Accelerated Computing Group névre hallgató részlegét bontotta ketté a cég. Korábban az AXG egyaránt felelt az adatközpontokba és a személyi számítógépbe kerülő egységekért is, azóta dedikált részleget kapott mindkét ágazat.

Az elnevezések

Intel 2021-es tervezet

Intel 2021-es tervezet

A fenti képet még 2021-ben az Architecture Day keretein belül leplezte az Intel. Jól látható, hogy hosszú távon terveznek a videokártyákkal. Az első generáció az Arc Alchemist nevet viselte, a második a Battlemage nevet fogja, míg a soron következő generációk a Celestial és Druid neveket viselik majd magukon. Az Intel nemes egyszerűséggel az ABC éppen soron következő betűjéhez (A,B,C,D…) társít egy hangzatos nevet. Remek kérdés volt, hogy mennyire sikerült a 2021-ben bejelentett úton maradni.

Intel, friss, 2023-as roadmap

Friss, 2023-as Intel roadmap

Néhány hete, december közepén újabb, hivatalos diasorok bukkantak fel. Ezek már sokkal frissebb és konkrétabb adatokat adtak a várható termékekkel kapcsolatban. Szerencsére a GPU-k is egy dedikált sort kaptak. Az ARC A580 már 2023 folyamán megérkezett, pont, ahogy a tervezeten szerepel, a sor végén azonban már ott figyelt a Battlemage chipjének képe. Ez alapján bizony már sejthető volt, hogy a 2024-re ígért Battlemage esetén sem kell nagy csúszásokra számítani. 2024 második hetében pedig az Intel „hivatalosan” is megerősítette a kártyák érkezését.

Ezt tartogathatja a Battlemage széria

A PCWorld-nek január 10-én sikerült elcsípnie az Intel mérnökeit a CES 2024 eseményen belül. A rögtönzött interjú több, korábban soha el nem hangzó információval bővítette a közösség tudását az Intel videokártyák következő generációjával kapcsolatban. Az alábbi dolgokban már biztosak lehetünk:

  • A Battlemage kártyákat és chipeket már javában tesztelik az Intel mérnökei. A videokártyákért felelős részleg 30%-a már a szoftveres finomhangolást végzi, hogy a megjelenés idejére minden gördülékeny lehessen. A hardveres részleg azonban már nem is ezeken a kártyákon, hanem a Celestial egységeket dolgozik, mely biztató lehet.
  • A kártyák több szinten is megújulnak majd. A memóriarendszer is átdolgozásra került, de jobb ray tracing képességek és természetesen AI / gépi tanulás is jellemzi majd a Battlemage kártyákat. Az Intel mérnökei szerint is fontosak lehetnek az AI képességek, akár még a játékkarakterek animációit illetően is, nem csak felskálázási megoldásoknál. A gyártásért pedig a TSMC 4 nanométeres gyártósora felel majd.
  • Az Intel elmondása szerint ezúttal a felső(bb) réteget is becéloznák. Az RTX 4090 szintje elérhetetlennek tűnik, de egy RTX 4080 vagy RX 7900 XT erősség már kellően ütős lenne ahhoz, hogy a felsőbb kategóriát preferáló játékosokat is megcélozhassák. Könnyen lehet, hogy így is fél generációnyi lemaradásban lesznek, ám több teljesítmény- árkategóriát fedhetnek majd le. Agresszív árazással még komolyabb szereplői lehetnének így a piacnak.

Jelenleg tehát ennyit tudhatunk az Intel Battlemage kártyáiról. A 2024-es megjelenést tehát biztosra vehetjük, ahogy a teljes megújulást és a jóval barátságosabb nyers erőt is. Remélhetőleg a szoftveres oldallal sem lesznek problémák, melynek köszönhetően akár komolyabb árverseny is elindulhat a szegmensben a felhasználók kegyeiért.

Új Intel processzorok is érkeztek:

Az Intel az alsó kategóriát is betámadja a 14. generációs processzorokkal

×